Tek.no

Nyhet

Om fem dager forventes ny Bitcoin-oppstandelse

12. mai er det duket for den tredje «halveringen».

Colourbox/27548272

Den digitale valutaen Bitcoin står foran et «comeback», skal vi tro en rekke investorer.

Bitcoin forsvant litt fra medienes søkelys etter at verdien skjøt i himmelen på tampen av 2017, for så å kollapse og miste 65 prosent av verdien sin på én måned i starten av februar 2018.

Nå kan flere investorer at den 12. mai vil være et nytt startskudd for Bitcoin, da valutaen er klar for sin tredje såkalte «halvering».

En Bitcoin-halvering er betegnelsen på at de såkalte «minerene», de som låner ut datakraften sin for å prosessere transaksjoner på Bitcoin-nettverket, får halvparten så mye betalt for tjenesten som tidligere. Det kreves altså dobbelt så mye ressurser som tidligere å «grave» frem én Bitcoin.

Ved at tilførselen av nye Bitcoins til nettverket på denne måten halveres, er teorien at bitcoins som allerede er skapt og i omløp øker i verdi som en mer begrenset ressurs.

Lignende halveringer er planlagt hvert fjerde år, helt inntil den fastlåste maksgrensen på 21 millioner Bitcoin er nådd en gang i det neste århundret.

Mangedoblinger etter tidligere halveringer

De siste 30 dagene har prisen på en Bitcoin økt med 27 prosent, fra 7210 dollar til dagens kurs på 9157 dollar. Trolig skyldes den økte etterspørselen at flere forventer ytterligere vekst etter den planlagte halveringen om fem dager.

Siden innføringen i 2009 har Bitcoin vært igjennom to tidligere halveringer. I 2012 og i 2016. I etterkant at begge disse hendelsene skjøt verdien i været. Første gang med 8189 prosent, og andre gang med 2884 prosent, ifølge økonominettstedet Bloomberg.

I etterkant av begge halveringene falt verdien senere noe tilbake igjen, men aldri til lavere nivåer enn før sin siste halvering.

– Bitcoin er laget for denne krisen

Bloomberg viser til uttalelser fra investor Raoul Pal i Global Macro som mener prisen for én Bitcoin kan komme opp i en million dollar innen tre til fem år.

– Bitcoin er allerede den høyest presterende eiendelen i historien. Den var født ut av finanskrisen og er laget eksakt for de hendelsene som er i ferd med å treffe oss i denne krisen, skriver Pal i en av sine nylige presentasjoner, ifølge Bloomberg.

Risikokapitalister som amerikanske Tim Draper, spår prisen på Bitcoin kan komme opp i 250 000 dollar innen starten av 2023, mens Scott Freeman i JST Capital, et selskap som spesialiserer seg på digitale eiendeler, advarer på sin side ifølge Coin Telegraph å investere i Bitcoin nå. Det gjør han i likhet med investorer Forbes har snakket med, som mener markedet allerede kan ha priset inn den forestående halveringen. De tror investorer har hatt halveringen på radaren allerede, og derfor vært tidligere ute med å kjøpe nå enn tidligere.

annonse

Les også