Tek.no

Nyhet

EU-regler kan splitte Telenor

Marius Valle
8 Nov 2007 20:00

En kilde nyhetsbyrået Reuters har snakket med, hevder at EU-kommisjonær Viviane Reding er i ferd med å foreslå regler som kan tvinge frem oppdeling av telekomselskaper. Det kan bety tvangsoppdeling av Telenor.

Reglementet skal fungere som et verktøy myndighetene kan bruke for å få fart på telekonkurransen i markedet. Siden Norge er medlem i EØS, kan myndighetene her hjemme bli nødt til å følge dette regelverket.

Store telekomselskaper, som Telenor, kontrollerer ofte både telenettet og kundemassen som bruker det. Reding tror at å skille disse delene ut i egne selskapet vil skape større konkurranse i markedet.

Mange mener at Telenor har for stor markedsmakt i Norge, og Venstre har allerede foreslått en tvangsoppdeling av selskapet.

De store er bekymret

Tanken på et slikt regelverk møtes med stor bekymring hos de store telekomaktørene i Europa. France Telecom, Frankrikes svar på Telenor i Norge, har ifølge Reuters sagt at et slikt regelverk vil føre til mindre vilje til å investere i ny teknologi.

Ifølge Reuters mener mange mindre telekomaktører at et slikt regelverk tvert imot vil øke investeringsviljen i markedet.

Hvorvidt forslagene vil gå igjennom eller ikke er så langt et åpent spørsmål. Reuters-kilden hevder at mange EU-land, inkludert Tyskland og Spania, trolig vil være imot å gi myndighetene mulighet til å tvangsdele teleselskaper.

I tillegg til å innføre mulighet for tvangssplitting, hevder den anonyme kilden også at EU-kommisjonen ønsker å opprette et pan-europeisk teletilsyn som kan bistå nasjonale teletilsyn.

(Kilder: VG.no, Reuters.com)

Les også
Vil innføre toll på smarttelefoner
Les også
E-post på mobilen en flopp?
Les også
Telenor får kjøpe Talkmore
Les også
Nokia utfordrer Telenor
Les også
Telenor lover krig på super-3G
annonse

Les også