Forbyr mobilbruk på stranda

Har du planer om å besøke Storevikstranden i Farsund i Vest-Agder i sommer, kan du la mobiltelefonen ligge hjemme. På denne stranden er det nemlig innført totalforbud mot mobiltelefoner.

Årsaken til mobilforbudet er i følge Aftenposten faren for helseskadelig stråling. Men bak forbudet ligger også én kvinnes ønske om å få en helt mobilfri strand.

- Allergisk mot elektrisitet
- For en tid tilbake fikk vi en henvendelse fra en dame som fortalte at hun var allergisk mot elektrisitet. Hun ba kommunen om å sette opp skilt for å hindre folk i å bruke mobiltelefonen på stranden, forteller Farsunds varaordfører, Magne Havaas, til Aftenposten.

Mobilforbudet ble innført etter et enstemmig vedtak blant formannskapet i Farsund Kommune. Varaordføreren synes ikke det er å gå for langt når kommunen etterkommer én enkelt persons ønsker.

- Når formannskapet enstemmig gikk inn for forbudet, tror jeg det hadde en sammenheng med at kvinnen hadde kjempet en lang kamp for å få til dette, sier han.

Bor langt fra stranden
Kvinnen, som heter Frøydis Johansen, bor ikke i nærheten av stranden, men i Farsund sentrum. Hun bedyrer imidlertid at hun er svært så glad i å bade, og at hun besøker stranden ofte.

- At jeg kan gå til et strålefritt sted en del timer, vil gjøre godt. Det vil bygge opp reservene. Jeg håper og tror at folk vil respektere skiltene som settes opp, sier hun til Farsund Avis.

Debatten om hvorvidt stråling fra mobiltelefoner er skadelig for helsa eller ikke, går sin vante gang. Men Førsteamanuensis ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, Gunnhild Oftedal, sier at det ikke finnes forskning som kan bekrefte overfølsomhet for elektromagnetiske felter.

Hun ser på Farsunds mobilforbud på stranden som både positivt og negativt.

- Det kan være godt for dem som mener de er el-overfølsomme å ha et sted der de føler de kan slappe av. Men tiltaket kan skape unødvendig frykt for mobiltelefoner. Hvis slike forbud går for langt er det uheldig, sier hun.

(Kilder: Aftenposten)

Les også
3G skaper ikke cellealterasjon
Les også
Lynet tar mobilen
Les også
Krever mobilen din registrert
Les også
Vil forby håndfri
annonse