Til hovedinnhold

Du kan overvåkes av svenskene

Av terrorfrykt har Sverige nylig begynt å tillate avlytting og overvåkning av all kommunikasjon som går inn og ut av Sverige via kabel. Det er Försvarets Radioanstalt som skal overvåke både mobilsamtaler og fasttelefonsamtaler, tekstmeldinger, e-post og all internettrafikk.

Det betyr at du i henhold til svensk lov kan få blant annet mobilsamtalene og tekstmeldingene dine avlyttet. Mye av kommunikasjonen går nemlig via svenske sentraler, selv når du bare snakker med noen i Norge.

Tele2-kunder rammes

Av mobilkunder er det de 390 000 norske Tele2-kundene som rammes hardest. Tele2 ruter nemlig alle tekstmeldingene først til sentraler i Sverige, og derfra til mottakeren. Dette skjer også når både sender og mottaker er i Norge.

Samtaler både via mobiltelefoni og fasttelefoni fraktes også av kapasitetshensyn ofte inn i Sverige gjennom kabelnettet spesielt når det går mellom Nord- og Sør-Norge.

Terror Stockholm Osama

Trafikken kontrolleres ved hjelp av metoden signalspaning. Ved denne fremgangsmåten finner datamaskiner stikkord i trafikken som kan ha sammenheng med terrorisme, og i et slikt tilfelle overvåkes trafikken videre manuelt. Signalspaningsloven har provosert til store reaksjoner i svensk presse.

Gjennom et regelverk i ITU, den internasjonale Telekomunionen, har mobiloperatørene imidlertid forpliktet seg å holde telekomtrafikken konfidensiell overfor brukerne.

– Denne taushetsplikten settes under press av en slik lov som her innføres i Sverige, og det kan oppstå et markedsbehov for å kryptere signalene som går gjennom kabelnettet, sier Jan Graff, avdelingsleder for sikkerhet og internett i Post- og teletilsynet til Teknisk Ukeblad.

annonse