Ond tvillingbror?
Olympus var ikke akkurat rask i avtrekket med å lansere et mFT-kamerahus etter at de annonserte den nye standarden, men da de først fikk bakenden i gir leverte de godsakene. Olympus E-P1 har vært en suksess, og nå er altså en modell til ute. Det dreier seg imidlertid ikke om en etterfølger, men en modell et lite trinn opp på både spesifikasjons- og prisstigene i forhold til E-P1. Offisielt vil ikke dette medføre at E-P1 blir satt ned i pris, men i praksis er det nok nettopp dette som sakte men sikkert vil skje fremover.
Olympus E-P2 ser ved første øyekast ut som en svart utgave av E-P1, men ser man nøyere etter er det flere forskjeller å spore. Først og fremst gjelder dette den HDMI-lignede kontakten på baksiden, like nedenfor blitsskoen, som faktisk er langt i fra noen HDMI-kontakt. Det er derimot en kontakt for den elektroniske søkeren (VF-2) som følger med kameraet, og som kan festes i blitsskoen og vippes opp til 90 grader oppover.
Søkeren sies å skulle dekke 100% av bildeområdet, og den har en forstørrelse på 1,15x. Oppløsningen er på 800 x 600 piksler, det vil si til sammen 1440000 sub-piksler, noe som er meget bra ikke bare i forhold til eksisterende søkere men også de fleste kameraskjermer på markedet. Da vi fikk leke oss litt med et preproduksjonseksemplar la vi også merke til at det var svært lite etterslep på søkeren, noe som lenge har vært et av hovedproblemene ved å bruke slike søkere til gatefotografi og andre typer "avgjørende øyeblikk".
Man er selvsagt ikke nødt til å bruke søkeren selv om den følger med kameraet, og akkurat som på E-P1 kan man bruke den optiske søkeren (VF-1) eller man kan velge å bruke skjermen som søker. Blitsskoen kan selvsagt også brukes til en blits (overrasket nå?), eller dersom man bruker kameraet til videoopptak kan man bruke den (og pluggen nedenfor) til en ekstraenhet som gir anledning til å koble til en ekstern mikrofon med minijack-plugg. Blitsskoen kan imidlertid selvsagt kun brukes til en ting av gangen, så man kan ikke bruke for eksempel blits og søker samtidig.
Ser man bort i fra fargen (E-P2 slippes kun i svart) og pluggen, er det ikke mye som skiller E-P2 fra E-P1. Det har fått to nye art-filtre, som simulerer diorama og kryssprosessering, og det er flikket litt på funksjoner og betjening her og der, men den forbedringen mange videofantaster vil sette pris på er at man med E-P2 har fått muligheten til å benytte manuelle innstillinger også i videoopptak. Man kan altså selv velge blenderverdi og så videre når man tar opp video, men også den samme automatikken som E-P1 har er på plass, om man skulle foretrekke det.
Veiledende pris på Olympus EP-2 når det kommer utpå nyåret blir kr 8299,-, inkludert den elektroniske søkeren, eller kr 8999,- dersom man ønsker å kjøpe kitobjektivet i samme slengen. Dersom man i stedet foretrekker Olympus' 17 mm pancake-objektiv blir veiledende pris kr 9799,-.
PS!
Erik Skjerve i Olympus Norge lover
minst
to nye mFT-baserte kamerahus fra Olympus i 2010. Vi gleder oss!