Nyhet

– Jailbreaking er en stor trussel

Apple har nylig sendt et dokument til United States Copyright Office, som skal dokumentere at såkalt "jailbreaking" av Iphone utgjør en trussel mot mobilnettet. Med dette vil selskapet at "jailbreaking" skal bli ulovlig.

Jailbreaking gjør at programvaren i telefonen åpnes for at du skal kunne gjøre hva du vil med den. På en original Iphone kan du for eksempel ikke installere de programmene du selv vil, men kun de som Apple slipper gjennom i sin programvarebutikk. For at du skal kunne gjøre hva du vil med programvaren på din egen telefon, er det vanlig med jailbreaking.

I tillegg åpner jailbreaking for at operatørlåsen fjernes, slik at Iphone-brukere kan bruke andre mobiloperatører enn den de tegnet abonnement mot når de kjøpte Iphone.

Ingen av disse handlingene er ulovlige i dag, og du kan gjøre hva du vil med programvaren i din egen telefon uten å være kriminell.

Sterke advarsler fra Apple

I dokumentet skal Apple ha kommet med sterke advarsler om at opplåste Iphone-mobiler kan brukes av hackere til å utføre tjenesteangrep mot programvaren i basestasjoner i mobilnettet, skriver Digi.no.

Apple skriver at jailbreaking kan åpne dører for hackere, med et potensielt katastrofalt resultat. I tillegg sier de at narkotika-selgere vil kunne nyte godt av at det er mulig å få tilgang til det eksklusive identifikasjonsnummeret i brikkesettet, ettersom de da kan gjøre anonyme telefonsamtaler.

– Absurd

En advokat knyttet til Electronic Frontier Foundation, Fred von Lohmann, er imidlertid svært uenig i dette. Til wired.com sier han at påstandene er helt absurde.

– Såvidt jeg vet har dette aldri skjedd, sier han, til tross for at det er en million uautoriserte opplåste Iphone-mobiler der ute.

– Hvis Apples argumenter skulle være korrekte, vil også åpen-kilde-kode-mobilene med Android utgjøre en stor trussel, sier von Lohmann. I disse telefonene er det ingen sperringer, og du får tilgang til all programvare helt ned til kjernen i operativsystemet.

Tror du jailbreaking utgjør en fare for samfunnet? Diskuter i forumet »

(Kilder: digi.no, wired.com)

Les også
Mobilkryptering brutt og lekket på internett
Les også
Tror du Iphone er populær?
Les også
- Iphone gir ikke operatørsuksess
Les også
Vil ha slutt på bindingstid uten mobil
Les også
Vil overvåke deg
Les også
– Totalt villedende – igjen
Les også
Lærling hacker telefonen din
annonse