Til hovedinnhold

Falsk antivirus øker i omfang

Google har undersøkt malware (skadelig programvare) i perioden januar 2009 til februar 2010, og resultatet er at falsk antivirus har økt betraktelig i omfang.

Google har analysert 240 millioner nettsider, og funnet ut at over 11 000 domener brukes til å spre falsk antivirus.

Angriperne bruker forskjellige metoder til å lure brukere til å laste ned disse programmene, men det dreier seg gjerne om sprettoppvinduer som gir falsk advarsel om at datamaskinen er infisert, og som tilbyr brukeren å laste ned antivirus som egentlig er virus.

Ifølge undersøkelsen skal rundt 15 prosent av all malware være falsk antivirus, noe som er mangedobling sammenlignet med de første undersøkelsene av denne typen.

Nettlesere som Firefox og Google Chrome bruker en teknologi fra Google som skal beskytte surfere mot skadelige programmer på nettsider, men det viser seg at de skadelige domenene er på nettet i forholdsvis kort tid.

Dagens angripere bruker gjerne komplekse Javascript for å gjøre de falske advarslene mer realistiske. Falske antivirus kan være vanskelig å bli kvitt, og kan deaktivere ekte antivirusprogrammer, og slå av Windows-oppdatering.

(Kilde: Cnet)

annonse