Til hovedinnhold

Kom i gang med Windows-mobilen din

Slik ser en typisk Windows-mobil ut i hvilemodus.
Har du trykkfølsom skjerm får du opp en slik startmeny.

Har du en mobil med Windows Mobile? Da har du en mobil som er blant mest avanserte mobilene på markedet. I mobilskolen del 24 viser vi deg hvordan du kommer i gang med telefonen din.

Fordelene med Windows Mobile, er at du kan kjøre flere oppgaver samtidig og hoppe mellom dem. I operativsystemet finner du et vell av programmer, som dokumentleser og MSN-klient. Mangler du funksjoner, kan du laste ned et stort utvalg av ekstra programmer fra internett.

Les mer om hvordan du installerer programmer »

Ulempen er at mange kan oppleve mobilen som vanskelig å bruke, dersom de ikke har brukt Windows Mobile før. Den kan også bli treg.

Noen mobiler med Windows Mobile har trykkfølsomme skjermer, mens andre bare har et tastatur og vanlig skjerm. Selve menyene er imidlertid veldig like i de ulike telefonene.

Hvor er hovedmenyen?

Windows-mobiler har ikke en hovedmeny slik du er vant med fra vanlige mobiler. I stedet har Windows-mobiler en rekke snarveier på "skrivebordet" og en startmeny, slik du er vant med fra PC-en.

Listen på skrivebordet gjør en del hendig informasjon tilgjengelig. Blant annet kan du her se om du har noen uleste epost- eller SMS-meldinger, eller om du har noen kommende avtaler i planleggeren din. Dersom du har lagt inn et møte i kalenderen, vil dette dukke opp i hvilemodus på forhånd.

Startmenyen fungerer på litt forskjellige måter avhengig om du har en mobil med eller uten trykkfølsom skjerm. Fellesnevneren er at den gir deg tilgang til det du trenger av programmer, funksjoner og innstillinger.

Slik lukker du programmer skikkelig.

Lukk programmene

Når du er ferdig med å bruke et program, som for eksempel telefonboken eller kameraet, trykker du på krysset eller OK-knappen øverst i høyre hjørne. Har du en telefon uten trykkfølsom skjerm bruker du tilbake-tasten eller den legg på-tasten. Da forsvinner programmet, men i motsetning til hva man skulle tro avsluttes det ikke. I stedet kjører det i bakgrunnen, noe som kan føre til at telefonen blir litt tregere og bruker litt mer strøm.

Hvis du merker at telefonen begynner å bli treg, bør du med andre ord avslutte programmer. Da må du bruke oppgavebehandleren.

Det varierer litt hvor du finner oppgavebehandleren. Ofte ligger den under "system" i innstillinger-menyen. I eldre Windows-versjoner ligger den under "minne" i denne system-menyen. Har du ikke trykkfølsom skjerm, trykker du på start og blar deg videre ved hjelp av "mer"-knappen til du finner oppgavebehandleren.

I oppgavebehandleren kan du avslutte programmene skikkelig. Når du har markert et program i oppgavebehandleren, kan du trykke på 7-tallet for å avslutte det i de fleste nye Windows-mobiler. Har du trykkfølsom skjerm markerer du programmet og trykker på "stopp".

Les mer om hvordan du gjør smarttelefoner raskere »

Du kan enkelt markere tekst, og kan kopiere den ved å trykke ctrl + v.

Fullt tastatur?

Mange mobiler med Windows Mobile har fullt tastatur, slik du er vant med fra PC-en. Windows-mobiler med trykkfølsomme skjermer har et fullt skjermtastatur. Som oftest dukker dette opp automatisk de stedene du kan skrive noe. Hvis ikke kan du få det frem ved å trykke på tastaturikonet nederst i midten på skjermen.

Uansett om du har tastatur med ekte taster eller skjermtastatur, kan det brukes til mer enn bare å skrive på.

For eksempel kan du enkelt markere tekst ved å holde inne shift-tasten og bla med piltastene. Deretter kan du holde inne shift og trykke C for å kopiere tekst eller X for å klippe den ut, akkurat som du kan på PC-en din. Deretter kan du lime den inn hvor du vil ved å trykke ctrl + V.

Har du trykkfølsom skjem er det bare å dra pekepennen over teksten for å markere.

NB! Virusfare

Windows Mobile-telefoner kan regnes som virusutsatte. Du bør derfor ikke ta imot filer du ikke vet hva er, eller dersom du ikke kjenner til hvem som sender filen.

Det finnes nok av programmer som kan beskytte deg mot mobilvirus. Hos Handango kan du laste ned antivirusprogrammer.

Treg telefon?
Les om hvordan du gjør smarttelefonen din raskere »

-------------

OBS: Windows-telefoner kan fungere forskjellig, avhengig av hvor gammel telefonen er. Er du usikker på hvordan spesielle funksjoner fungerer på din telefon, anbefaler vi deg å sjekke bruksanvisningen.

Mobilskolen

Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth
Del 17: Styr telefonen med stemmen
Del 18: Velg rett minnekort
Del 19: Slik får du GPS på mobilen
Del 20: Lei av ledninger?
Del 21: Gjør mobilen din sikker
Del 22: Hold smarttelefonen din i form
Del 23: Kom i gang med S60-mobilen din
Del 24: Kom i gang med Windows-mobilen din

annonse