Tek.no

Nyhet

Russisk GPS klar for bruk

EnglishRussia
27 Des 2007 16:50

Tirsdag sendte Russland ut de siste tre satelittene i sitt Glonass-nettverk ut i bane rundt jorden. Dermed er over 30 år med planlegging, teknisk utvikling, økonomiske vansker og lange ventetider over.

Glonass, som står for Global Navigation Satellite System, ble påbegynt i 1970-årene for å gi det sovjetiske militæret nøyaktige stedskoordinater.

Men Sovjets kollaps i 1991 og den økonomiske nedgangen i etterkant sørget for å bremse prosjektet betydelig. Og mens dens amerikanske motpart, GPS, gikk fra ren militær bruk til allemannseie har den russiske teknologien først blitt tilgjengjelig nå etter at den russiske økonomien sakte men sikkert er kommet på fote igjen.

Russiske myndigheter har i første omgang sagt at Glonass skal bli brukt som supplement til det amerikanske GPS-systemet. GPS styres som kjent fortsatt av det amerikanske militæret, og kan stenges for sivil bruk når enn militæret måtte finne det for godt. Dette har gjort at både EU og Russland har jobbet med egne satelittsystem over lengre tid, da henholdsvis Galileo og Glonass.

I 2009 er det ventet at Glonass-systemet vil fungere globalt. Da vil systemet til enhver tid støtte seg til 24 satelitter, og skal etter planen sakte men sikkert åpnes for sivilt bruk. Inntil videre er det svært få enheter som støtter Glonass, deriblant de to på bildet over, og Glonass vil ha behov for en viss modningstid før forbrukere vil se dette som et klart alternativ til GPS.

(Kilder: Reuters, EnglishRussia)

Les også
EU vil berge Galileo
Les også
Ny russisk satelitt-trio skutt opp
Les også
Ti tips til GPS-bruk
Les også
EU vil ikke ha GPS
annonse
Loading