Tek.no

Nyhet

Skjermkort som superprosessor

Jan Aril Sigvartsen
8 Nov 2007 12:45

AMD jobber med et prosessorprosjekt som kan gi enorm ytelse for visse applikasjoner - uten at man trenger å svi av mangfoldige millioner for å få i gang et tradisjonelt parallellprosesseringssystem.

Firestream låner mye design av grafikkprosessorer der man forsøker å la dataene flyte i flere baner - såkalt parallellisering - istedenfor å dytte dataene gjennom en enkelt bane på kortest mulig tid.

Ifølge en AMD-ingeniør kan men se for seg Firestream-prosessoren som en vanlig GPU, men med mye mer minne. Bak kulissene er Firestream nemlig en "high-end" grafikkprosessor med 2 GB GDDR3-minne.

Selve prosessoren er produsert med 55 nm-teknologi, har 320 stream-prosessorer og skal klare inntil 500 GFLOPS. Effektforbruket oppgis til mindre enn 150 Watt.

Det er neppe noen overraskelse at dette blir en spesialprosessor som krever spesialutviklet programvare. Det vil naturligvis komme verktøy for dette som forenklerer portering av kode fra eksisterende applikasjoner.

Bruksområdet for Firestream er tunge kalkulasjoner av ulik art - f.eks. innen vitenskap og forskning.

Modellen Firestream 9170 forventes å komme i salg tidlig neste år. Prisen sies å ligge rundt 2000 dollar.

AMD har også planer om å integrere grafikkprosessoren direkte på CPU-en. Dette prosjektet er kjent som "Fusion", men det er foreløpig uvisst om AMD ser for seg noen slags sammensmeltning mellom Fusion og Firestream.

Les mer om Firestream hos AMD.

(Kilder: AMD, Cnet)

Les også
Fusion tar form
Les også
AMD innfører integrert grafikk
Les også
AMD/ATI fusjonerer CPU og GPU
annonse

Les også