Til hovedinnhold

Tesla Cybertruck kommer ikke til Norge

Klarer ikke EU-regler.

Spesielt utseende, høy vekt - og påstått skuddsikkert karosseri og vinduer. Cybertruck er ingenting om ikke uvanlig.
Tesla

Teslas uvanlige pickup, Cybertruck, ble avslørt i fjor høst. Den voldsomme lanseringen ble til både internettmemes og diskusjonstema i etterkant. Her var det både uvanlig formspråk og ablegøyer på scenen som spredte ordet om den nye bilen. Men blant annet den høye vekten på bilen har forvirret mange - den er i utgangspunktet i tyngste laget til å passe inn under flere av reglene i Norge.

Nå har Tesla-sjefen selv bekreftet at den ikke kommer til Europa. Elbil24.no skriver at Musk i et podcast-intervju med Autonews har bekreftet at bilen ikke er på vei til Europa. De skriver også at bilen har 6.000 reservasjonsholdere her til lands, og 250.000 i hele Europa.

Steinhard bil, steinharde regler

Musk forklarer at det handler om EU-krav der Cybertruck vil ha problemer med å gå gjennom nåløyene.

– Vi har tatt avgjørelsen om å ikke bygge en «verdens-pickup», så alle spesifikasjonene passer ikke inn, du vet, med EU-reglene og slikt. Det er greit. Vi kan alltids bygge en mindre pickup i fremtiden, forklarer Musk i intervjuet.

På Twitter har Musk sagt at det er svært sannsynlig med en mindre utgave for det europeiske markedet.

– Kanskje er det en mulighet for å få et slags unntak for den, men vi lager Cybertruck først og fremst for å være en nord-amerikansk rumpesparker («ass-kicker»), fortsetter Tesla-sjefen.

Reglene som skal stå i veien handler blant annet om behovet for myke områder i karosseriet som kan beskytte fotgjengere, mens Cybertruck er laget i rustfritt stål rund baut.

Debatten om såkalte «killer trucks», der fotgjengere og andre biler har lite de skal ha sagt ved et sammenstøt med langt større doninger har kommet og gått de siste årene.

Rustfritt stål som byggemateriale er forøvrig relativt sjelden. Bilen som er mest kjent for å være bygget i materialet er muligens «Tilbake til Fremtiden»-bilen, DMC DeLorean.

Den første Teslaen som ikke kommer til Norge

Norges tilgang på ren vannkraft og vennligsinnede elbilfordeler har gjort landet vårt til ett av Musks prioriterte områder, og sjefen har flere ganger besøkt Norge i forbindelse med nylanseringer og informasjonsmøter med kunder.

Selskapet har også bygget flere digre superladerparker her til lands, og hadde et enormt utleveringsprosjekt med flere tusen nye biler flere norske byer i fjor.

Etter Roadster, Model S, Model X og Model 3 er Cybertruck i så fall den første Teslaen som ikke finner veien til norske oppkjørsler. Hvis ikke Musk altså klarer å få et unntak fra noen av EU-kravene, eller allerede har en mini-Cybertruck i bakhånd.

annonse