Til hovedinnhold

Dårlig ytelse i Fortnite? Neste oppdatering kan redde deg

Epic Games lanserer DirectX 12-støtte.

Nintendo/Epic Games

Det populære battle royale-spillet Fortnite har fått mange oppdateringer i løpet av sine knappe to år, ikke minst da utvikler Epic Games lanserte et splitter nytt kart og ny grafikk for kapittel to i oktober. Nå melder imidlertid Engadget om at enda en stor oppdatering er på vei.

Denne gangen er oppdateringen nok mindre merkbar rent umiddelbart, men den er likevel gedigen – og viktig. Nå får Fortnite nemlig DirectX 12-støtte.

Direkte-ex-hvafforno? Vel, DirectX er Microsofts maskinvaregrensesnitt for grafiske applikasjoner (på norsk: programvare som gjør kommandoer fra et spill forståelig for et grafikkort), og benyttes av en overveldende mengde spilltitler. Fortnite har frem til nå kjørt på DirectX 11-protokollen (DX11), til tross for at DirectX 12 (DX12) har vært ute i en god del år allerede.

Hvorfor er skiftet viktig? Vel, fordi hver nye iterasjon av DirectX som regel har bydd på en god del bedre ytelse og utnyttelse av maskinvaren enn forrige DirectX-versjon.

Lover potensielt høyere fps-tall og mer stabil ytelse

Så er det nettopp dette Epic Games lover med oppdateringen også. For å sitere dem direkte fra bloggposten: «Ved å bruke DX12 vil PC-spillere med kraftige grafikkort kunne oppleve høyere og mer stabil bildefrekvens. Dette er fordi DX12 tillater bedre prosessorytelse og lar oss distribuere grafikkprosesseringen utover flere kjerner.»

DirectX 12 er en oversetter mellom grafikkortet og spillet du spiller.
Microsoft

At dette er fordeler med DX12 er for øvrig ikke nytt, og det er to viktige forbehold vi bør få med oss her.

For det første er oppdateringen foreløpig kun tilgjengelig på Windows-maskiner. Det betyr at Mac-brukere eller konsollspillere i denne omgang ikke får være med på festen.

For det andre skal du ha et ganske nytt og kraftig grafikkort for å dra nytte av det nye maskinvaregrensesnittet. Dette handler ikke bare om støtte; DX12 støttes eksempelvis helt ned til GTX 400-serien på Nvidias side, men det er først med siste års modeller at DX12 faktisk gir bedre ytelse enn DX11.

Det kan også være verdt å få med seg at Epic Games presiserer at dette i praksis er en slags betatesting, ettersom de ikke lanserer noen DX12-spesifikke funksjoner helt enda. Det lover de derimot i fremtiden, men først vil de se hvor godt DX12 faktisk fungerer.

Uansett: vil du prøve ut DX12-støtten er det bare å oppdatere til Fortnite versjon 11.20 (tilgjengelig fra onsdag klokka 10:00), og skru det på i innstillingene.

annonse