Til hovedinnhold

Nå skal Google Chrome advare deg om passordene dine er på avveie

Googles Chrome-nettleser vil fremover si fra om du bruker et passord som har blitt lekket på nett.

Googles Chrome-nettleser – som har rundt to tredjedeler av markedet på verdensbasis – får nå nye funksjoner som skal hjelpe deg med å holde deg sikker på nettet.

Fremover vil nettleseren sammenlikne passordene du skriver inn med en database over lekkede innloggingsdetaljer, og si fra om den finner en match og du bør bytte passord. Googles database skal være på over fire milliarder lekkede kontoer.

Funksjonen har tidligere vært et tillegg man kunne installere i Chrome, og Google har også tilbudt passordsjekk inne på kontoen din, men nå blir passordene altså sjekket etter hvert som du skriver dem inn.

Google er ivrige til å understreke at passorddetaljene dine krypteres opp, ned og i mente, og at verken brukernavn eller passord er synlige for noen, inkludert Google selv.

Google er nok klare over at mange vil være skeptiske til personvernet ved å sende passordene sine til en Google-database. Dataene krypteres imidlertid kraftig, og den siste sjekken skjer lokalt på enheten din, opplyser de.

Phishing-sjekk i sanntid

Chromes funksjon for å beskytte deg mot skumle nettsteder er også blitt forbedret. Listen over nettstedene oppdateres hvert 30. minutt, ifølge Google, men selv det gjør det mulig for enkelte nettsteder å komme gjennom.

Fremover vil desktop-versjonen av Chrome kunne beskytte deg i sanntid, som skal kunne advare deg mot skumle nettsteder i 30 prosent flere tilfeller enn før. Beskyttelsen krever imidlertid at du har funksjonen «Gjør søking og surfing bedre» aktivert.

Chrome har allerede også vært i stand til å advare deg om du holder på å skrive inn kontodetaljene dine på nettsteder som er mistenkt for svindel eller phishing. Det har imidlertid krevd at du har vært innlogget i nettleseren og hatt synkronisering aktiv. Fremover fjernes dette kravet, melder de, og funksjonen vil i tillegg fungere for alle passordene du har lagret i Chrome.

Nye innstillinger dukker opp i Chrome så fort du har oppdateringen installert.

Rulles ut i disse dager

De nye funksjonene er i ferd med å bli rullet ut til innloggede brukere, opplyser Google. I redaksjonen har vi fått de nye valgene i Chrome-versjon 78.0.3904.108, du finner dem under Innstillinger -> Synkronisering/Google-tjenester -> Andre Google-tjenester.

Det skal selvfølgelig også nevnes at passordsjekk-funksjonen også finnes andre steder. Flere tjenester som tilbyr å lagre passord for deg, for eksempel 1Password, tilbyr en liknende sjekketjeneste, og du kan også sjekke selv på nettstedet Have I Been Pwned.

annonse