Tek.no

Nyhet

Google sier de nå vil slette data automatisk etter 18 måneder

I alle fall for nye kontoer.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
25 Juni 2020 12:27

Google har fått mye kritikk for å samle data om brukerne sine, men varsler nå at de gjør automatisk sletting av data til standardinnstillingen fremover. Det betyr at Google automatisk vil slette alle lokasjonsdata, søkehistorikk, stemmedata og Youtube-aktivitet løpende etter 18 måneder.

Å aktivere autosletting etter tre eller 18 måneder har allerede vært en mulighet hos Google, men har frem til nå måttet gjøres manuelt. Det nye er altså at slettingen foregår helautomatisk.

Google-sjef Sundar Pichai omtaler endringen som at Google utfordrer seg selv til å «gjøre mer med mindre».

Eksisterende kontoer må aktivere selv

Endringen vil tre i kraft umiddelbart for nye Google-kontoer, og innstillingen vil også aktiveres automatisk første gang du aktiverer lokasjonsdata (som er avskrudd som standard) på eksisterende kontoer.

For web- og appdata og YouTube vil autoslettingen kun gjelde for nye kontoer, mens brukere av eksisterende kontoer må aktivere den manuelt. YouTube-dataene vil imidertid kun slettes etter 36 måneder som standard, ikke 18, men man kan også gå inn selv og aktivt velge andre intervaller om man skulle ønske.

Google presiserer imidlertid at de kommer til å påminne brukerne om muligheten for å aktivere autosletting både inne i selve tjenestene og på epost.

– Vi investerer for å nå ut til så mange brukere som mulig. Vi ønsker virkelig at brukerne skal ta i bruk disse innstillingene, sa produktsjef Sam Heft-Lufty ved Googles «privacy and data protection office» på en pressebriefing tidligere i uken.

Vil automatisk sjekke passordene dine

En annen endring er at Google nå innfører sin såkalte Password Checkup i sikkerhetsoversikten på kontoen. Det betyr at du automatisk vil få beskjed om noen av de lagrede passordene dine har blitt lekket på nett, og dermed råd om å skifte passord på den eller de aktuelle tjenestene. Dette vil bli innført i løpet av noen uker.

Google

Fremover vil du også kunne søke på ting som «Er Google-kontoen min sikker?» eller «Google Privacy Checkup», og få opp en boks som gir oversikt over sikkerhets- og personverninnstillinger.

Slik aktiverer du autosletting av data:

  1. Naviger til myaccount.google.com eller velg «administrer kontoen min» via profilbildet øverst til høyre i Google Chrome.
  2. Velg «Personvern og personlig tilpasning» og scroll ned til «Aktivitetslagring». Der kan du sette innstillinger individuelt for henholdsvis nett- og appaktivitet, posisjonslogg og Youtube-logg.

Du kan også velge å skru lagring helt av, men AP avdekket i 2018 at selv om du gjør dette, så kan det hende Google lagrer lokasjonsdata likevel. For eksempel vil posisjonen din lagres når du åpner Google Maps på telefonen, og for å unngå dette må du deaktivere både nett- og appaktivitet og posisjonslogg.

Posisjonsdataene brukes for øvrig blant annet til å skreddersy annonser basert på hvor du befinner deg, i tillegg til å lage en personlig tidslinje over hvor du har vært.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
annonse