Tek.no

Nyhet

Slik blir Samsungs Galaxy Note 10

Men er det Note 10, Note 10+ eller Note 10 Pro?

Mysmartprice.com / Ishan Agarwal
11 Juli 2019 10:31

Det er en knapp måned igjen til Samsung skal vise frem sin nye Galaxy Note-modell. Men allerede nå ser det ut til at bildene av telefonen har lekket. Det er nettstedet Mysmartprice.com som har fått tak i det som ser ut til å være Samsungs presentasjonsbilder av den kommende telefonen.

Galaxy Note 10+ ser ut til å bli tilgjengelig i den samme perlemorfargen som dagens Galaxy S10 finnes i. Men der flere av ryktene i forkant av Note-slippet har spekulert i at Note som S10 ville få midtplassert kamera på baksiden ser det ut til at denne får kameraet plassert i venstre hjørne på baksiden, slik iPhone Xs og Huawei P30 Pro har.

Ryktebilder av baksiden har dukket opp flere ganger tidligere, og de nye bildene er like flere av de gamle som har vært i omløp, noe som sannsynliggjør at dette er den riktige designen.

Mysmartprice.com har forøvrig også bilder av den svarte utgaven.

Den første Noten uten rammer

Slik så Phonearena for seg at Galaxy Note 10 ville se ut tidligere i år.
Phonearena.com

Dette blir også Galaxy Note-generasjonen der rammene sløyfes for serien. Dermed må Samsung gjøre noe med frontkameraet. Det har gått mange rykter om hvor det ville bli plassert, så hvis du satte pengene dine på midtplassert kamera ser det ut til at du sitter på vinnerloddet.

De nylekkede bildene viser at kameraet blir et hull midt i skjermen øverst, i motsetning til på S10 som fikk kamerahullet i øvre høyre hjørne på skjermen.

Det sitter en liten stabel bestående av sensorer og blits ved siden av kameraoppsettet på baksiden. Av disse melder nettstedet også at én er en såkalt ToF-sensor, eller Time of Flight om du vil. Det den gjør er å måle avstand over et relativt stort romlig område - i motsetning til en lasermåler som kun måler avstand mot et punkt rett foran seg.

Galaxy Note 10 i hele sin høyde. En ting som taler for at dette kanskje ikke er Samsungs egne bilder av telefonen er at forsiden og baksiden har ulik høyde. Her pleier PR-bildene å være svært presise og symmetriske. Men det kan også hende at noen bare har klippet sammen bildene uten å legge så stor vekt på akkurat det.
Mysmartprice.com / Ishan Agarwal

Bedre portrettmodus?

Denne sensoren brukes vanligvis til å lage mer presis portrettmodus, men kan også brukes til ting som utvidet virkelighet (AR). I praksis ser det ut til at Samsungs «kamerarigg» blir svært lik den vi kjenner fra allerede nevnte P30 Pro.

Ved siden av hovedkameraet er det sannsynligvis et zoom-kamera og et vidvinkelkamera i oppsettet. Det spørs om zoom-løsningen blir like ekstrem som Huaweis.

Det gjenstår å se hvordan koreanerne ender opp med å bruke all maskinvaren. Her hviler en svært stor del av brukeropplevelsen også på programvaren som skal levere bildene og funksjonene.

Bixby-knappen er vekk ... ser det ut til?

En overraskelse for mange kan være det tilsynelatende fraværet av en Bixby-knapp. Knappen som har påkalt Samsungs taleassistent har vært med oss siden Galaxy S8, og den har blitt bemerket i nesten hver eneste test av hver eneste Galaxy fra og med den gang. Samsung har så langt ikke klart å imponere med tjenesten, og den dedikerte knappen i tidligere mobiler har sørget for at den har dukket opp i tide og utide.

Skjermstørrelsen er ventet å bli 6,75 tommer, og med Samsung er det alltid en AMOLED-løsning på gang. Mysmartprice skriver at det dreier seg om Super AMOLED, men selv om det for det meste er navnegymnastikk fra Samsungs side vil antakeligvis skjermene markedsføres som Dynamic AMOLED - ettersom navnet ble innført sammen med S10.

Årsaken til navneendringen var en rekke forbedringer, der muligheten for et frontkamerahull rett i skjermen, med bilde rundt, var én av dem. Andre forbedringer var bedre fargeproduksjon, større kontrastnivå og mulighet for HDR10+-bilde, der tidligere paneler har hatt vanlig HDR10-støtte.

Det sagt har Samsungs paneler alltid blitt bedre år for år, uten nødvendigvis å bytte navn.

Kan få ny prosessor

Samsung kjører vanligvis motsatt lanseringsløp for maskinvaren av Huawei. Det betyr at maskinvaren vi får se et gitt år dukker opp første gang i på våren i Galaxy S-modellen, før den arves på høsten av Galaxy Note. Kineserne slipper som regel maskinvaren sin i Mate-modellen på høsten, før den arves av P-modellene på våren.

Denne gangen antyder ryktene at det kan bli annerledes. Galaxy S10 kom nemlig med en Samsung Exynos 9820-brikke i vårt marked, og Snapdragon 855 i USA. Normalen ville vært å forvente akkurat denne kombinasjonen. Men den siste måneden har det gått rykter om at Galaxy Note 10 vil få en nyere Exynos 9825-brikke, som delvis skal være over på neste generasjon prosessorkjerner - altså de som kan forventes å komme i Snapdragon 865.

Men Samsung pleier å lansere mobilprosessorene sine en tid i forkant av mobilene som bruker dem, og så langt er ikke Exynos 9825 lansert. Så her er det lurt å ta ryktene med en god klype salt.

Ikke første Note-lekkasje

Tidligere i år dukket disse bildene av noe Twitter-kontoen @OnLeaks kaller Galaxy Note 10 Pro. Baksiden er lik de ferske bildene - forsiden er vanskeligere å bedømme. På dette bildet ser det ut til å være en ekstra knapp på venstre side av telefonen - er Bixby-knappen her likevel?

S-Pen følger med

Skulle ryktene om ny prosessor slå til kan de gi et solid ytelsesovertak til Samsungs største mobil. Elektronikkjempen har slitt litt med å skille sine to toppserier fra hverandre de siste årene.

Ellers forventes de vanlige Galaxy Note-egenskapene. Altså en innebygget digital penn, kjent som S-Pen, som antakeligvis vil ha Bluetooth bygget inn i år som i fjor. Dermed kan du bruke pennen som fjernkontroll på møterommet eller på festen, hvis du vil bytte bilder eller musikk fra telefonen.

Galaxy Note 9.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De siste generasjonene Note har vært vanntette, og aller siste generasjon så langt, Note 9, fikk også et vesentlig større batteri enn tilsvarende generasjon Galaxy S.

Årets Note ser ut til å forvirre ryktebørsen litt. Den omtales som både Note 10 Pro, Note 10 og Note 10+. Akkurat hva som ligger i dette er uklart - Samsung har ikke hatt tradisjon for å ha flere varianter av sine Note-modeller, utover forskjellene i prosessorvalg for europeisk og amerikansk utgave.

De ulike navnene kan antyde at det er flere vanlige på vei, så her blir det spennende å se hva som dukker opp. Det er ikke utenkelig at også Note vil få en 5G-versjon, slik dagens S10 har.

Lanseringen av Galaxy Note 10 skjer den 7. august i New York.

Les også
Samsung lekket Galaxy Note 10+ helt på egen hånd
Les også
Galaxy Note 10 får lynhurtig lading
annonse

Les også