Nyhet

Derfor er lanseringen av Google Assistant i Norge så viktig

Kan ta med seg en ny revolusjon.

I dag tidlig lanserte Google endelig taleassistenten sin på norsk. Det har ligget i kortene en stund at tjenesten ville komme til Norge. Men hvorfor er det viktig, og hva kan egentlig Google Assistent gjøre som vi ikke får gjort med berøringsskjerm og taster?

Før vi går videre, la oss først bare klargjøre et viktig punkt rundt lanseringen av Google Assistent i Norge. Det er bare programvaren Assistent som har blitt lansert, ikke Googles smarthøyttaler Home. Høyttaleren selges i en haug av norske butikker, men foreløpig snakker den bare engelsk. Det vil imidlertid endre seg innen kort tid, og da vil ballen virkelig begynne å rulle for Google.

I USA har taleassistentene så smått begynt å bli både modne og viktige som funksjoner i hjemmet. I 2017 ble det solgt hele 25 millioner smarte høyttalere i USA, og året før brukte 40 prosent av amerikanske voksne stemmesøk. Utbredelsen til disse dingsene har dessuten blitt tydelig gjennom at flere reklamer har aktivert dem for å fortelle mer om produktene det reklameres for. Reklametid koster mye penger, så her ligger det også en antagelse om at mange nok faktisk kan motta budskapet.

Men hva mer enn å reagere på teite reklamestunt kan taleassistenter som Google Assistent gjøre for oss?

Her er noen av årsakene til at vi har ventet på Google Assistent, og til at du kanskje har en ny dingserevolusjon å glede deg til.

Hva er Google Assistent?

Googles Home-høyttalere styres med stemmen, og kan være mellomleddet mellom deg og resten av smartdingsene i huset ditt.

Google Assistent er en funksjon som bor i mobiltelefonen din eller for eksempel TV-en eller høyttaleren din. Den lytter til kommandoer fra deg og kan utføre enkle handlinger. Hvis du har smarthjemprodukter så som lyspærer fra Philips Hue- eller Ikea Trådfri-seriene kan du for eksempel skru av og på lysene bare ved å be assistenten gjøre det. Du kan be Assistent om å sette på film eller musikk. Kanskje vil du bare ha en påminnelse eller en nedtellingsklokke som forteller deg når egget er akkurat passelig bløtkokt.

Taleassistenter som Google Assistent har fortsatt lang vei å gå før de er virkelig gode. Og da snakker vi om de engelske variantene. Selv om Assistent nå har kommet til Norge forventer vi at den vil bruke en god stund på å bli like god som sin amerikanske original og motpart.

Hvorfor skal jeg prate når jeg kan trykke?

Apple HomePod, Google Home og Amazon Echo har alle sine fordeler og ulemper.

Dette spørsmålet er egentlig sentralt, og spesielt nå i begynnelsen. For taleassistentene er ikke ufeilbarlige, og det er også litt begrenset hva de kan bistå med. Ofte er det spesielt funksjoner inni applikasjoner eller funksjoner på de ulike dingsene de bor på som er begrenset. Eksempelvis er det gjerne slik at taleassistenten som følger med enheten fint kan skru på musikk fra musikkspilleren som leveres med telefonen, men ikke vil kunne gjøre det samme for andre dingser. For eksempel kan Apples Siri forsyne seg fritt fra Apple Music, hvis du har abonnement der, men å skru på en spesiell låt i Spotify er ikke like enkelt.

Samtidig er det situasjoner der vi rett og slett har for mye mellom hendene. Når vi leker blekksprut på kjøkkenet og egentlig trenger fire hender til for ikke å svi sausen kan det være en utmerket avlasting å bare si «Hei, Google! Tell ned i ti minutter».

Google Assistanse finnes også i smartklokker Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvor finner jeg assistentene?

Assistentene kjører på et stort utvalg produkter, men først og fremst bor de på mobilene våre. I USA hoppet de raskt over til høyttalere – spesielt anført av shoppinggiganten Amazons Echo-produkter.

Google Assistent bor på Android-mobiler, klokker, et greit utvalg smarte TV-er og Googles egne Home-høyttalere. Også andre produkter så som strømmeboksene Nvidia Shield støtter assistenten.

Frem til i dag har den eneste taleassistenten vi nordmenn har kunnet bruke hett Siri og bodd i Apples iPhoner, iPader og Macer.

HomePod-høyttaleren er nemlig ikke til salgs i normale kanaler her på berget, og den snakker ikke norsk selv om Siri på mobilen kan det.

Kan jeg bruke den i bilen?

Android Auto kan være en nyttig tjeneste i bilen, spesielt med god stemmestyring.

Om det er ett sted der de fleste av oss kunne hatt behov for både mer oppmerksomhet og flere hender så er det i bilen.

Når været stormer rundt oss og trafikken koker er det veldig greit å slippe å måtte ta av oppmerksomhet og hender til å betjene en informasjonsskjerm manuelt.

Apples løsning, CarPlay, støtter allerede Siri og kan være en reddende engel hvis man trenger et svar kjapt bak rattet. Googles Android Auto har derimot brukt svært lang tid på å innfinne seg her på berget, og vi har lenge lurt på om ventetiden skyldtes fraværet av Google Assistent.

I dag fikk vi svaret: De er visst ikke koblet sammen. Men noe sier oss at Android Auto på norsk vil komme med så fort Google Home-høyttalerne er på plass i Norge, som vil skje innen kort tid.

Er dette en revolusjon?

Foreløpig snakker vi neppe om en revolusjon. Taleassistentene er nyttige tillegg til de andre betjeningsmetodene vi har for dingsene våre. Men i noen sammenhenger har de blitt ganske flinke, og nå som språkstøtten er på plass kan vi nordmenn dra nytte av en stor del av utviklingen som har skjedd for amerikanske brukere gjennom flere år. Hvis 40 prosent av amerikanere brukte lignende løsninger i 2016 virker det sannsynlig at også vi omfavner løsningen når den kommer hit.

Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og det er selv om det foreløpig ikke kommet en skikkelig må-ha-funksjon basert på taleassistentene. De har heller ikke blitt gode nok til å helt erstatte fingrene våre på knapper eller berøringsskjermer. Men presisjonen blir bedre for hver eneste gang noen påkaller hjelp med stemmen, og mulighetene bak assistentene øker også for hver dag som går.

Google Assistent er neppe noen revolusjon i dag, men det er stor sannsynlighet for at den, eller én av konkurrentene, vil by på en revolusjon før eller siden.

Hvorfor måtte vi vente?

Språkstøtte i Norden er et sorgens kapittel. Vi er for få mennesker og vi snakker kaudervelsk alle mann. Verdensspråk som engelsk, kinesisk, spansk og tysk snakkes av langt flere mennesker. For en teknologi der stordriftsfordeler og læring gjennom bruk er avgjørende er det språkene med flest brukere som kan utvikle tjenesten raskest.

Samtidig har både Google og Apple hatt tjenester tilgjengelig på norsk i lang tid. Du kan både diktere og gjøre stemmesøk med Google på norsk. Det er kun de utvidede funksjonene i Assistent vi har måttet vente på. Sannsynligvis er både språkøre og dialektforståelse trimmet godt av flere år med stemmesøk på norsk.

Har taleassistentene noen ulemper?

Bilde: Eirik Helland Urke, Tek.no

Taleassistenter er et nokså ferskt område i teknologien. De ble aktuelle tidlig dette tiåret, og begynner først nå å få utbredt bruk i områdene de kommer fra. Det betyr at det også gjenstår en del mulige ulemper her.

Én slik ulempe har vi alt nevnt. Disse tjenestene er aller enklest å integrere mot løsninger man selv leverer. Når Apples Siri kan detaljstyre Apple Music, men ikke Spotify, snakker vi fort om konkurransevridning.

Personvernaspektene ved å ha en dings som konstant lytter etter hva du sier i eget hjem og på telefonen eller i bilen din er heller ikke mulige å overse. Samtidig er det svære selskaper som Apple, Google og Amazon som råder over de viktigste taleassistentene. Samtlige har lang erfaring med å forvalte privatlivet vårt, og sannsynligheten for store blemmer hadde antageligvis vært større om det var mindre og ferskere selskaper som leverte tjenestene.

Samtidig har vi alle fått sett hvor galt det kan gå også for Silicon Valley-gigantene i form av vinterens Facebook-trøbbel.

Les også
Microsoft lytter til oversatte Skype-samtaler
Les også
En egen Google Assistent-knapp skal inn i 100 millioner mobiler i år
annonse