Nyhet

YouTube skrur ned strømmekvaliteten etter ønske fra EU

YouTube fortalte fredag at de skal midlertidig redusere strømmekvaliteten på videoer i EU-land. Beskjeden kommer etter at EU-kommissæren Thierry Breton ba strømmetjenester ta ansvar og kutte kvaliteten på videostrømmene deres, for å forhindre at Internett skulle knekke sammen. Det melder Reuters.

Netflix var de første som bekreftet at de ville adlyde EU-kommissærens ønsker, og satte ned strømmekvaliteten med 25 prosent. Nå vil YouTube gjøre det samme, men med en litt annen vri:

– Vi forplikter oss til å midlertidig bytte all trafikk i EU til standard-oppløsning som standard, sa selskapet i en uttalelse.

Dermed vil ikke en HD-video i seg selv bli dårligere, og fortsatt mulig å velge, men det vil ikke lenger være kvaliteten som automatisk velges når videoen starter. I stedet blir det standard-oppløsningen som starter, vanligvis 360p eller 480p-oppløsning, mens man kan manuelt øke til høyere oppløsning.

Vil ikke gjelde Norge

Ofte blir slike EU-reguleringer også gjeldende i Norge, men ikke denne gangen. Det får vi bekreftet av Helle Skjervold, kommunikasjonssjef i Google Norge:

– Per nå gjelder dette kun EUs 27 medlemsland og Storbritannia, etter direkte samtaler mellom EU og Google-ledelsen, skriver Skjervold.

Ingen tegn til Internett-kollaps

Selv om EU-kommissæren Breton har varslet om at Internett vil kunne falle sammen hvis ikke videostrømmetjenestene tar grep, får han ikke medhold fra Internettleverandører. Her i Norge kunne både Altibox og Telenor bekrefte at de ikke har hatt kapasitetsproblemer etter at store deler av landet har måttet ty til hjemmekontor.

Google virker heller ikke særlig redde for kapasitetsproblemer, selv om de altså føyer seg etter EUs ønske:

– Selv om vi bare har sett noen få brukstopper, har vi tiltak for å automatisk justere systemet vårt til å bruke mindre nettverkskapasitet. Etter møtet mellom Googles administrerende direktør, Sundar Pichai, YouTubes administrerende direktør, Susan Wojcicki og kommissær Breton, forplikter vi oss til å midlertidig justere all videotrafikk i EU til standardoppløsning. Vi vil fortsette å samarbeide med medlemslandets myndigheter og nettverksoperatører for å minimere stress på systemet, samtidig som det gir en god brukeropplevelse.

Les også
Nå skrur Netflix ned kvaliteten
annonse