Nyhet

Dette mangler i iPhone 5

4G-støtte i Norge er ikke det eneste den nye Apple-mobilen mangler.

Apple lanserte i går sin nye iPhone 5-mobil, en telefon som har fått en solid oppgradering av maskinvaren i forhold til forgjengeren iPhone 4S.

Telefonen mangler imidlertid flere teknologier som konkurrentene har.

4G fungerer ikke i Norge

iPhone 5 kommer i tre ulike versjoner beregnet på forskjellige markeder. De ulike versjonene vil støtte ulike frekvensområder for 3G og LTE ("4G"). GSM-modellen som kommer til Europa vil imidlertid støtte LTE på 850, 1800 og 2100 MHz.

NetComs 4G-nett opererer på 2600 MHz i byene, og på 1800 MHz i enkelte kystområder i Østfold og i Agder-fylkene. I teorien er det derfor mulig at iPhone 5 kan fungere i enkelte områder, men NetComs kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus sier til nettstedet Mobili.no at han ikke vil spekulere i om telefonen faktisk vil fungere i disse områdene eller ikke. Det må Apple bekrefte først, uttaler Vederhus.

Telenor kommer i første omgang til å lansere sitt 4G-nett på 2600 MHz i byene, men ønsker å bygge ut på 800 MHz i mer grisgrendte strøk senere. Det kan da tenkes at det vil være mulig å få iPhone 5 til å fungere i 800 MHz-båndet. Men avhengig av auksjonstidspunktet for 800 MHz-frekvensene vil det antagelig ta minst ett år før de første basestasjonene med 4G i 800 MHz-båndet kan skrus på, skriver vårt søsternettsted Inside Telecom (betalingstjeneste).

Passbook holder oversikt over billettene dine. Dersom du nærmer deg flyplassen kan telefonen automatisk hente frem boardingkortet ditt. Om funksjonen vil virke i Norge er ukjent.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ikke NFC eller trådløs lading

Mange av konkurrentene til Apple har fått støtte for NFC – Near Field Communication – i sine toppmodeller. Dette er en løsning for trådløs overføring over korte avstander, og en løsning som også vil bli brukt i fremtidige betalingsløsninger.

Det at iPhone 5 ikke får NFC var en skuffelse for mange. Apples markedssjef Phil Schiller uttaler imidlertid til nettstedet AllThingsD at Apple mener Apples nye Passbook-app fyller dette behovet.

Med Passbook-appen kan du lagre for eksempel billetter, boardingpass, kuponger og ulike typer fordelskort.

– Det er ikke klart om NFC er løsningen på noen av dagens problemer. Passbook gjør de tingene kunder trenger i dag, sa Schiller til AllThingsD.

Schiller mener heller ikke det er så veldig mange fordeler med trådløs lading, som blant annet Samsung og Nokia har lansert for sine toppmodeller Samsung Galaxy S III og Nokia Lumia 920. Den trådløse laderen må fortsatt plugges i en stikkontakt, i motsetning til en USB-kabel som kan brukes til å lade mobilen ved å plugge den inn i stikkontakter, datamaskiner eller til og med ladekontakter på fly, fortalte Schiller.

– Det å måtte lage en annen enhet som du må plugge inn i veggen er faktisk, i de fleste tilfeller, mer komplisert, sa Schiller.

Den nye Lightning-kontakten er mindre enn den som brukes i iPhone 4S.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Den nye iPhone-telefonen har som kjent fått en ny og mindre ladekontakt, og Apple har valgt å igjen gå for en proprietær kontakt – i stedet for en micro-USB-kontakt som resten av bransjen bruker. Schiller fortalte til AllThingsD at det ikke var mulig å bygge produkter som var så tynne som iPhone 5 eller de nye iPod-ene, uten å endre kontakten. Derfor kom den nye kontakten som har fått navnet "Lightning connector". Hvorfor det ikke i stedet ble micro-USB, ga han ikke noe svar på.

Får nano-SIM

Før lanseringen spekulerte mange i om iPhone 5 ville benytte den vanlige micro-SIM-standarden, eller om Apple ville ta i bruk en ny og mindre type SIM-kort som har fått navnet nano-SIM. Via Apples hjemmesider er det nå bekreftet at telefonen faktisk får nano-SIM.

Nano-SIM-kortene har de samme elektriske kontaktene som micro-SIM og vanlig SIM, men praktisk talt all plast rundt de elektriske kontaktene er fjernet. Dermed er kortet nesten halvparten så stort som et micro-SIM-kort. Det er ingen andre telefoner på markedet i dag som benytter nano-SIM.

Les vår sniktitt på Apple iPhone 5

(Kilder: Inside Telecom, AllThingsD og Mobili.no)

Les også
Slik får du tilbake iPhone-kartene
Les også
Her pakker vi opp iPhone 5
Les også
Nå kan du få bedre iPhone
Les også
Kingston Wi-Drive 64 GB: Trådløs disk til iPhone
Les også
Nå kan du forhåndsbestille iPhone 5
Les også
Vi har prøvd nye iPhone 5
Les også
Slik er iPhone 5
Les også
Her er de råeste smartmobilene
annonse