Nyhet

Vær nøye med førsteinntrykket

De første minuttene på det nye studiestedet kan være
avgjørende for karakterer og muligheter.

Første gangen du møter på en ny skole eller en ny jobb og de neste dagene bør du være spesielt nøye med hva slags inntrykk du gir. Det er lett å tenke at førsteinntrykket er viktig for markedsfolk og selgere som skal ta seg ut, mens du som IT-profesjonell klarer deg med fagkunnskapene dine. Det er feil.

Noen påstår at førsteinntrykket man får av et menneske setter seg i løpet av få minutter. Det er kanskje å ta vel hardt i, selv om det er et snev av sannhet i det. Men det skal ikke mange timene eller dagene til før du enten har bygd opp et positiv image av deg selv i den andres bevissthet, eller et negativt bilde.

Om en annen har fått et positivt bilde av deg, kan du gjøre mange blemmer før det blir ødelagt. Har du derimot gitt et negativt og kanskje feil førsteinntrykk, kan du måtte jobbe lenge for å klare rette det opp.

I en skolesituasjon er dette ekstremt viktig. Når læreren kommer inn i en ny klasse, vet han ingenting om elevene, kanskje bortsett fra litt kortfattet skriftlig info. Da har du alle muligheter til å gjøre et godt inntrykk – og et dårlig.

Kostbart å være kjekkas

På skolen eller universitetet kan det være fristende å være bajas og litt tøff de første dagene, for å markere seg ovenfor sine framtidige studiekamerater. Det kan koste dyrt om læreren lærer deg å kjenne som en som snur ryggen til, snakker med andre mens han underviser, og ikke gidder eller kan svare. Da vil læreren mentalt sette deg i båsen bråkete og faglig uinteressert og forholde seg deretter til deg.

Møter du derimot lærerens blikk, følger med, og stiller spørsmål, vil derimot læreren sitte igjen med et inntrykk av at du er intellektuelt moden og oppegående.

Dette førsteinntrykket er det vanskelig å gjøre noe med. Har du gitt inntrykk av å være faglig svak og uinteressert, og senere vil skjerpe deg, tenker læreren at «også en blind høne kan finne korn» når du siden gjør noe faglig krevende. Har du gitt et positivt inntrykk, vil læreren lenge tro at du har uflaks eller en dårlig dag om du gjør noe dårlig.

En annen effekt av førsteinntrykket er at læreren forventer at du er dyktig og henvender seg til deg som en som kan og vil. Da vil du også ubevisst leve opp til forventningene. En matematikklektor fortalte meg en gang på tomannshånd rett ut at etter noen uker konsentrerer han seg om dem som vil og er interessert. De andre kunne sitte og sløve og rote med sitt, så lenge de ikke forstyrret. Det var på videregående, men det samme gjelder i forelesningssalen og i kollokviegruppene.

Et godt råd: De første dagene på den nye skolen, høyskolen eller universitetet bør du forberede deg ekstra godt til timene og være ekstra aktiv. Om det ikke direkte får betydning for karakterene der og da, vil det i hvert fall inkludere deg blant dem som læreren har tiltro og positive forventninger til. Da har du lagt et godt grunnlag for resten av studiet.

Lykke til!

Les også
De ansatte tok kontrollen over bedriften
Les også
– Ingen gjør bare det de får beskjed om
Les også
Hard kamp om IT-folk
Les også
– Vi ansetter gjerne nerder
annonse