Til hovedinnhold

Kodak synger på siste vers

Nødt til å låne 920 millioner kroner for å holde produksjon i gang.

Kodak ser seg nødt til å låne 160 millioner dollar, drøye 920 millioner kroner, for å holde selskapet flytende. Det førte til masseflukt av aksjonærer forrige mandag, og Kodaks aksjer falt med hele 25 prosent.

Massivt underskudd

Kodak er et ikonisk selskap i fotografibransjen, men det har lenge vært kjent at de har slitt med overgangen til en heldigital hverdag. I april i år kunne vi melde at selskapet solgte patenter for 355 millioner kroner, og man så allerede da at selskapet slet med å holde hodet over vann.

I juli rapporterte Kodak om et underskudd på 179 millioner dollar, sammenliknet med et fjorårets underskudd på 167 millioner dollar i samme periode året før. Selskapet har faktisk ikke hatt et overskudd siden 2007.

Kan forsvinne helt

Nå sier teknologianalytikeren Chris Green at det amerikanske selskapet står i fare for å forsvinne helt fra dagens digitale marked.

– Hvis de ikke klarer å holde følge kommer de ikke til å overleve, uttalte Green til BBC.

Kodak selv prøver å overbevise aksjonærene sine om at lånet ikke betyr at selskapet er døende, men at de trenger et lite dytt fra andre selskaper. De poengterer også at de hadde hele 957 millioner dollar klare til bruk i slutten av juni, og at de er langt ifra å bruke opp alle disse pengene enda.

Prøver å konkurrere

I det siste har Kodak prøvd å gjøre seg gjeldende på det digitale print-markedet, men sliter med å gjøre seg sett blant etablerte navn som Canon og Hewlett-Packard.

Selv om det ser dystert ut for Kodak, mener Green de i hvert fall har én mulig framtid:

– De kan forvandle seg selv til et patenthus, og leve på de mange patentene de har samlet opp gjennom årene. De har mange viktige patenter for digital fotografi, og her kan være mye penger å hente, forteller Green.

Hvis Kodak fortsetter å selge patentene sine kan imidlertid dette bli vanskelig. Senest i juni rapporterte de at de hadde solgt ytterligere 10 prosent av patentene sine, i tillegg til patentene som selskapet solgte i April.

(Kilder: BBC, Amateur Photographer 1, 2)

Les også
Kodak slutter med kameraproduksjon
Les også
Flom skaper kameratrøbbel
Les også
Skal du kjøpe nytt kamera?
Les også
Fujifilm slipper rask superkompakt
Les også
De 5 mest populære systemkameraene
annonse