Tek.no

Nyhet

Billigere i EU, men fortsatt dyrt

29 Juni 2010 15:55

EU har vedtatt et nytt pristak på roaming som trer i kraft denne sommeren. Fra 1. juli er grensen satt enda lavere for hva en operatør i et EU-land har lov til å kreve for samtaler og SMS utført via et abonnement tilhørende en annen utenlandsk operatør.

Hensikten er å forhindre at du og andre EU-turister får en langt større mobilregning enn ventet etter endt ferie.

Selv om EU-pristaket er senket beryr det likevel ikke at det er billig i utlandet. Reiser du utenfor Norden og EU må du fortsatt betale en så høy pris for samtaler og SMS - og ikke minst datatrafikk - at mobilregningen du får når du kommer hjem i verste fall kan koste like mye eller mer enn selve ferien.

Nye regler i EU/EØS
Den Europeiske Union (EU) har vendt det døve øret til operatører som ønsker størst mulig grad av selvregulering når det gjelder internasjonal roaming. Roaming vil si at din operatør "låner" mobilnettet til en annen operatør for at du skal kunne foreta oppringninger, samtalemottak, sende og motta SMS og bruk av datatrafikk.

LES OGSÅ: Fikk gigantregning etter Spania-tur

EU har nå satt et nytt pristak for å prøve å forhindre at turistene får sjokkregninger når de kommer hjem fra ferie. De nye reglene innebærer at det ikke skal koste mer enn 3,87 kroner per minutt å ringe, og ikke mer enn 1,49 kroner å motta anrop, innen EU og EØS. Å sende SMS skal maksimalt koste 1,09 kroner, og det skal være gratis å motta tekstmeldinger.

Flere av de norske operatørene har i skrivende stund ikke oppdatert sine prislister for utland. Dermed ser vi i at fra og med 1. juli ringer for rundt en krone per minutt mindre, og sender ca. 10 øre billigere SMS innen EU/EØS.

Operatøren Call Norwegian, som kanskje først og fremst er ute etter å kapre kunder som reiser mye, har satt pris per minutt til kun 2,83 kroner til Norge og innen EU i juli måned. Deretter stiger imidlertid prisen til det samme som EUs nye pristak, og der vil nok de fleste andre operatører også legge seg:

- Mottak av samtale: 1,49 kr/min

- Ringe fra EU til Norge: 3,87 kr/min

- Ringe innen EU: 3,87 kr/min

- SMS: 1,09 kr/SMS
Priser for bruk av mobilen i Norden har det siste året vært på nivå med det de nye EU-regulerte prisene ligger på nå. Det er sannsynlig at flere operatører vil justere disse prisene i nær fremtid. Er du Tele2-kunde kan du ringe andre norske abonnenter til samme pris som i Norge når du er i Sverige.

Sperregrense på datatrafikk utland

De nye reglene hjelper stort for deg som ferierende nordmann i et av de 30 EU/EØS-landene, men et skår i gleden er at datatrafikken ikke har blitt utsatt for like rigid EU-regulering. Operatørene er derimot nå pålagt å tilby sine kunder automatisk sperring av dataroaming når kostnadene nærmer seg 60 euro (omtrent 500 kroner) i EU/EØS. Dette skal dermed forhindre at du som kunde ender opp med å skylde titusenvis av kroner på grunn av uaktsom bruk av datatrafikk. Du skal også på prisinfo per SMS så fort du bruker datatrafikk i utlandet - til skrekk og advarsel.

I Sveits, San Marino, Andorra, Monaco, Kanaløyene og Isle of Man må du fortsatt være ekstra påpasselig, ettersom disse ikke er medlem av EU. Du skal likevel få prisinfo på SMS også her.

Over 50 ganger dyrere
I Norge ligger en gjennomsnittlig pris per minutt på rundt 50 øre for et standard-abonnement. VM i fotball blir i år arrangert i Sør-Afrika, og i dette landet har for eksempel Telenor-kunder betalt hele 24,99 kroner per minutt for å ringe hjem til Norge, eller 19, 99 kroner i minuttet lokalt. Det er altså 40-50 ganger dyrere enn å bruke Telenor-abonnementet i Norge.

Skulle Argentina vinne VM, og du vil reise ned til dette landet for å delta i folkefesten, betaler du som NetCom kunde 12,82 kroner per minutt med "riktig" operatør (Claro). Har du låst telefonen til "feil" operatør ("Nextel") med ditt NetCom-abonnement blir prisen i stedet 41,21 kroner per minutt.

Dataprisen er for øvrig svimlende 125 kroner per megabyte i samme land dersom du bruker et norsk NetCom-abonnement. Det betyr at dersom du hører på Spotify via mobilen (160 Kbit/s) i 2 timer og 46 minutter - som tilsvarer 200 MB -, kan du ende opp med å betale 25 000 kroner for den korte musikkstunden i Argentina.

Gode tips for bruk av mobilen i utlandet:
- Kjøp kontantkort og bruk det i landet du reiser til

- Skru av dataroaming

- Velg riktig mobilnett, dropp Spotify og You Tube på mobilen, og bruk Wi-Fi der du kan

- Lytt til hva operatørene sier om bruk av mobil i utlandet

Les også
Ni ganger dyrere enn NetCom
Les også
IKKE gjør dette i utlandet
Les også
Har du apps, e-post, WiMP etc. på mobilen?
Les også
Advarer mot å bruke mobil på cruiseskip
Les også
Telenor innfrir varslingskrav
Les også
2 av 3 kan gå i fella
Les også
Telenor blir refset
Les også
Googles mest magiske app
Les også
Telenor tar oppgjør med utenlandsprisene
Les også
Slik skrur du av dataroaming
annonse

Les også