Tek.no

Nyhet

«Netflix for dokumentarer» har kommet til Norge

Vi har tatt en titt på CuriosityStream.

Joachim Froholt
1 Okt 2015 10:55
annonse

Strømmetjenesten CuriosityStream har nå blitt lansert på verdensbasis, etter en periode der den kun var tilgjengelig i USA.

Tjenesten kan kanskje best beskrives som et slags «Netflix» for dokumentarfilmer, og tilbyr både egenproduserte og innkjøpte dokumentarfilmer på engelsk.

Billigere enn Netflix

Hovedsiden i CuriosityStreams nettleserversjon. Foto: Skjermdump

I motsetning til Netflix, selger CuriosityStream to forskjellige abonnementer, der forskjellen rett og slett går på om du vil ha tilgang på HD-film eller ikke.

annonse

Prisen for SD-utgaven er 3,99 dollar i måneden, mens HD-utgaven koster 6,99 dollar i måneden.

I begge tilfeller er det én måneds gratis prøvemedlemskap først.

CuriosityStream har ikke ulike priser basert på hvor i verden du befinner deg, men prisen vi må betale er i begge tilfeller én dollar mer enn hva amerikanerne må betale. Dette skal være for å kompensere for internasjonale skatter og avgifter.

Antar Basic-versjonen er ment for de som bare bruker nettbrett og mobil. Foto: Skjermdump

Mer

Du kan se filmene direkte i nettleseren, eller ved hjelp av en egen mobilapp. Appen finnes både for iOS og Android. iOS-versjonen støtter AirPlay, mens Android-utgaven har Chromecast-støtte. Det har selvsagt også nettleserversjonen (så fremt du bruker Chrome). Roku støttes også.

Mye spennende å velge imellom

CuriosityStreams dokumentarfilmer er fordelt på fire forskjellige kategorier – vitenskap, teknologi, historie og «human spirit». Hver av disse kategoriene har igjen opp til åtte underkategorier. Under vitenskap finner vi for eksempel verdensrommet, biologi, fysikk, genetikk, medisin og så videre.

Slik tar tjenesten seg ut på et Android-nettbrett. Foto: Skjermdump

Nettstedet tilbyr flere typer videoinnhold. Noen av filmene deres er korte, og varer ikke mer enn 10-20 minutter. De har også flere serier.

annonse

I tillegg til tradisjonelle dokumentarfilmer tilbyr tjenesten foredrag og intervjuer med eksperter og forskere innenfor ulike bransjer og kategorier. Her deltar blant annet «Internetts far» Vint Cerf, og den populære forskeren Dr. Michio Kaku.

Varierende kvalitet

Produksjonskvaliteten er litt variert – flere filmer inneholder mye offentlig arkivfoto og 3D-animerte videosnutter som ikke akkurat ser så veldig påkostet ut.

David Attenborough forteller om kolibrier. Foto: Skjermdump

På den andre siden har vi gjennomprofesjonelle saker ledet av TV-personligheter som Richard Hammon eller der kjente dokumentarfilm-skapere som David Attenborough forteller.

Vi finner generelt ikke igjen de helt store navnene i listen over produsenter som støtter CuriosityStream. I stedet preges utvalget av uavhengige selskaper og europeiske kringkastere som ZDF og ORF, samt den japanske rikskrinkasteren NHK.

Sistnevnte synes jeg har laget veldig mye bra stoff, selv om de ikke er så kjente her til lands.

Ikke BBC-innhold til nordmenn

Når du klikker på en film du vil se i nettleserversjonen dukker denne siden opp, og filmen begynner å spille. Foto: Skjermdump

Mer

Tjenesten har flere programmer fra BBC, men disse er ikke tilgjengelige her til lands. PR-representant for CuriosityStream, Bronagh Hanley, bekrefter overfor Tek.no at dette er fordi BBC ikke har gitt dem tillatelse til å vise disse programmene for norske kunder.

Hun forteller at tilbudet deres varierer fra land til land på grunn av lisensavtaler, men understreker at alle land har et robust tilbud. Til Tek.no forklarer hun også at de legger til nytt innhold hver dag, samtidig som de jobber med originalt innhold selv.

Det virker dessverre ikke som det er noen enkel måte å finne ut hva som er nytt på tjenesten på, utenom å følge med på den internasjonale bloggen.

Alt innholdet er, så vidt jeg kan se, kun tilgjengelig på engelsk. Det later heller ikke til å finnes noen mulighet for norske tekster.

Mange fikk en liten smakebit på CuriosityStream tidligere i år
Da sendte de nemlig live fra DARPAs store robotmesterskap »

Les også
Ny, norsk tjeneste gir gratis strømming av filmer
Les også
Gutta fra Top Gear går til Amazons strømmetjeneste
annonse

Les også