Tek.no

Nyhet

Sigma slipper f/2-zoom for fullformat

Nytt superobjektiv i Art-serien på vei.

Sigma / Shutterstock
19 Juni 2015 10:59

Sigma lagde litt furore i de ellers så sindige fotokretsene da de for et par år siden avduket verdens første zoomobjektiv med største blender på f/1.8 gjennom hele zoomområdet – en bragd mer «satte» aktører som Canon eller Nikon ikke hadde brydd seg med å prøve på.

Nå gjør Sigma det igjen, og i motsetning til f/1.8-objektivet snakker vi denne gangen om en zoom som også er tiltenkt bruk på fullformatskameraer, ikke bare modeller med de mindre APS-C bildebrikkene.

Men å fylle en større bildebrikke med lys er naturligvis også en større utfordring, og derfor er heller ikke den nye zoomen riktig like lyssterk eller like lang. Sigma 24-35mm F2 DG HSM | A, som er objektivets fulle betegnelse, kan skilte med f/2.0 som største blenderåpning og har en brennvidde som går fra 24 til 35 millimeter.

For vidvinkelfantasten blir dette som å ha tre fastobjektiver i ett, ettersom dette fyller 24, 28, og 35 millimeter – og alt annet mellom – med f/2.0 som største blender.

De dyreste fastobjektivene kan riktignok typisk by på f/1.4, altså ett helt blendertrinn med ekstra lys, men f/2.0 er slett ikke noe å kimse av heller, da andre zoomobjektiver for fullformat ikke kan by på mer enn f/2.8.

Vi snakker altså om en verdensnyhet.

Ingen lettvekter

Det nye objektivet blir en del av Sigmas Art-familie, noe som borger for god kvalitet. Det deler også derfor utseende og teknologi med eksempelvis det nevnte f/1.8-objektivet for APS-C og den knallsterke 50-millimeteren.

Men Sigma 24-35mm F2 DG HSM | A vil by på mer glass – 18 linseelementer i 13 grupper – så vi snakker om et relativt tungt og stort objektiv. Spesifikasjonene sier det er 12,27 centimeter langt, mens diameteren er på 8,76 centimeter. Filterfatningen er på 82 millimeter og vekten er oppgitt til 940 gram.

Som hos de andre Art-objektivene er f/16 minste blenderåpning, og det har i likhet med f/1.8-objektivet en nærgrense på 28 centimeter. Det gir en gir en maksimal forstørrelsesgrad på 1:4.4. FLD- og SLD-glass samt ni avrundete blenderlameller bør sørge for den bildekvaliteten vi er blitt vant med å få av et Sigma Art-objektiv.

Ellers er naturligvis nykomlingen utstyrt med Sigmas stillegående HSM-motor og har intern fokusering, slik at objektivet ikke forandrer lengde eller roterer frontelementet når det fokuserer.

Pris og tilgjengelighet er ennå uvisst. Vi vet heller ikke hvilke fatninger det kommer for, men erfaring tilsier at versjonene for Canon, Nikon og Sigma er først ute.

Nysgjerrig på Sigmas Art-objektiver?
Refleksjon: Jeg jobbet med Sigmas sjokkobjektiv i fire uker >>>

(Kilde: Sigma)

Les også
Jeg jobbet med Sigmas sjokkobjektiv i fire uker
Les også
Årets fotoprodukt 2013
Les også
Sigma lanserer f/1.8-zoom
Les også
Rått, rett og slett
annonse