Til hovedinnhold

– Kjøleskapet og smart-TV-en din kan spionere på deg

Stadig flere internett-tilkoblede ting hjemme kan utgjøre et stort sikkerhetsproblem, mener sikkerhetsekspert.

Kurt Lekanger, Tek.no

Berlin / Tek.no: På den store elektronikkmessen IFA var tingenes internett, også kalt Internet of Things (IoT), et stort tema – og mange produsenter viste frem alt fra komplette smarthusløsninger til internett-tilkoblede kjøleskap med innebygget skjerm.

Det at stadig flere husholdningsapparater, TV-er, kameraer og andre duppeditter ikke bare er tilkoblet internett, men også samler inn masse informasjon om oss, kan utgjøre et stort problem med tanke på både personvern og sikkerhet, mener Marco Preuss i Kaspersky.

– Alle disse tilkoblede enhetene, enten det er et kjøleskap, en smart-TV eller en sikkerhetsløsning, så er de i bunn og grunn bare sensorer som samler data, forteller Preuss til Tek.no.

Når tingene spionerer på deg

Et avansert kjøleskap kan for eksempel vite hva du har i kjøleskapet, hva du spiser og hva du drikker. En TV kan vite hva du ser på, hvilke TV-show du liker, om du ser annonser eller ikke.

Samsung var en av produsentene som viste frem «smarte» kjøleskap.
Kurt Lekanger, Tek.no

– Du vet ikke hva som skjer med denne informasjonen. Noen dingser samler sammen data og sender til servere, enten hos produsenten eller til en tredjepart. Du har ingen kontroll, og du vet ikke hva slags data som går hvor – eller hvorfor.

Ifølge Preuss har det vært en rekke «proof-of-concept»-hacks som viser angrep på IoT-enheter, og også reelle angrep. Som eksempler nevner han blant annet internett-oppkoblede kameraer som uvedkommende har fått tilgang til, eller kameraer i smart-TV-er.

– Vil du at noen fra utsiden skal se hva du holder på med hjemme, eller spionere på deg når du sitter i sofaen og ser på TV sammen med familien? Selvfølgelig ikke.

Økt fokus hos produsentene

Ifølge Preuss kan produsentene lære mye om forbrukernes vaner gjennom den informasjonen de mottar fra IoT-enheter, noe som i seg selv kan være et problem med tanke på personvern. Enda verre er det at det også kan være en fare for at uvedkommende kan få tilgang til informasjonen.

Heldigvis har mange produsenter i den senere tid blitt mer oppmerksomme nettopp på sikkerhetsaspektet ved denne typen enheter, mener Preuss. Men langt fra alle enheter er sikre.

– Vi er på utforskerstadiet når det gjelder IoT, og det er fortsatt et nytt marked. Forhåpentligvis vil det bli enda mer fokus også på sikkerhet.

Preuss sier ikke at vi nødvendigvis skal holde oss helt unna denne typen enheter, men oppfordrer til at man bruker sin kritiske sans. Han oppfordrer imidlertid folk til å være oppmerksomme på at når det kommer helt nye produkter på markedet, så er de kanskje ikke undersøkt av sikkerhetseksperter, og hva slags data produktene sender fra seg er gjerne ikke kjent.

– Folk bør spørre seg om dette er en enhet man virkelig vil kjøpe, og de bør vurdere hvordan produktet er med hensyn til personvern. Ikke bare se på listen over funksjoner, men sjekk også om produsenten har ivaretatt sikkerheten.

Produktene oppdateres ikke

Et annet problem med mange av de internett-tilkoblede enhetene er at den innebygde programvaren (firmwaren) ikke blir oppdatert. Dermed tettes ikke eventuelle sikkerhetshull. Det er kanskje ikke et kjempeproblem med enheter som byttes ut ofte, men fordi en del IoT-enheter – som kjøleskap – kanskje ikke byttes ut før om 5-10-15 år risikerer du å ha usikre enheter i nettverket ditt i mange år, antagelig uten at du vet om det.

Preuss understreker imidlertid at sikkerheten rundt IoT ikke nødvendigvis trenger å bli et stort problem i fremtiden, men det avhenger av at både produsentene og forbrukerne er oppmerksomme på problemet.

Ifølge Preuss bør produsentene være mer åpne på hva slags data de samler inn, hvor dataene ligger lagret, og hva de skal brukes til.

Overdriver sikkerhetsselskapene?
NorSIS: – Nei, du trenger ikke antivirus på mobilen »

annonse