Til hovedinnhold

Her er Zen: AMD lover full krig mot Intel

AMD bekrefter at entusiastarkitekturen er i rute og kommer til selvbyggere først.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Tek.no/Taipei: Under sin Computex-pressekonferanse denne uken lanserte AMD både sin nye grafikkgenerasjon Radeon RX, og nye grafikksentrerte APU-er for bærbare. Dette var likevel ikke alt selskapet hadde i ermet. Da alle trodde det nærmet seg slutten entret nemlig AMDs toppsjef, Lisa Su, scenen igjen.

– Vi har en liten ting til å vise dere i dag, sa hun, og hentet frem et lite skinnende objekt fra lommen.

Vel fremme i scenelyset var det selskapets nye prosessorarktektur, Zen, som kom til syne.

AMD-sjefen sjøl, Lisa Su, viser frem «Zen» under Computex-pressekonferansen. Dette er prosessorarkitekturen som kan bli selskapets store comeback innenfor entusiastsegmentet.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

– Zen er i live og i rute! Vi er ekstremt spente på hvordan den vil endre markedet, annonserte en tydelig stolt sjef, før vi også fikk se en kort animasjon som ble drevet av en Zen-basert prosessor.

Dette er aller første gang AMD har vist frem og demonstrert en fungerende Zen-brikke.

Med Zen skal AMD ta opp igjen krigen i entusiast-desktopmarkedet med Intel, og ifølge Su har selskapet straks de første prosessorene ute hos sine partnene for testing og tilpasning.

Ifølge Su var Zen for første gang drivverket bak en (svært kort) demo vi fikk se under pressekonferansen.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Hun lovet videre at vi skal få høre mye mer om Zen innen et par måneder, etter hvert som den nærmer seg lansering.

Vi har nok akkurat rukket å bla kalenderen over til 2017 før Zen er skikkelig tilgjengelig for sluttbrukere, men Su kan i alle fall bekrefte at det virkelig er entusiastene som får se deres «entusiastbrikke» først.

Zen kommer nemlig først for skrivebordsmaskiner og selvbyggere, før den senere finner veien inn i servere og deretter bærbare maskiner.

– 40 prosent raskere

Zen er en helt ny arkitektur og tar i bruk en ny plattform og sokkel.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Zen er en helt ny prosessorarkitektur basert på 14-nanometers FinFET produksjonsprosess som AMD har jobbet med i svært lang tid. De første prosessorene som vil være basert på Zen-kjerner går under kodenavnet «Summit Ridge».

I Summit Ridge-generasjonen får vi prosessorer med opptil 8 Zen-kjerner og 16 tråder. Ifølge AMD vil Zen by på 40 prosent høyere ytelse per klokkesyklus enn dagens raskeste Excavator-prosessorkjerner (basert på 28-nanometers produksjonsprosess).

Ny plattform

Zen og Summit Ridge vil ta i bruk en ny AM4-plattform med en ny sokkel. AMD lover imidlertid at eksisterende AM3+-kompatible prosessorkjølere skal være kompatible med AM4-sokkelen.

Som en følge av dette kommer endelig støtte for DDR4-minne på plass, noe Intel har hatt siden Skylake ble lansert på sensommeren i fjor.

Zen skal skille seg mye fra AMDs tidligere prosessordesign, blant annet med tanke på hvordan prosessoren håndterer flertrådskjøring (multi-threading). Selskapet går med Zen bort fra såkalt «Clustered Multi-Threading» til fordel for «Simultaneous Multi-Threading». Dette er en tilsvarende teknologi som den Intels Hyper-Threading er basert på. En ny cacheløsning skal også bidra til den høyere ytelsen.

Stille om pris

Ikke et ord ble sagt om pris, men det er klart at dette er en svært viktig faktor om AMD skal lykkes i å hente tilbake kunder som de siste årene har flyktet i hopetall til konkurrentens plattform og prosessorer.

En tilbakekomst fra AMD i entusiastsegmentet vil også være viktig for oss forbrukere. Blant annet kan dette gi markedet en etterlengtet priskrig der hvor hvor prisen den siste tiden kun har gått en vei, og hvor ytelsesforbedringene mellom hver generasjon ikke har vært all verden.

Hvor mye bedre blir prosessorytelsen om du legger 20K på bordet?
Vi har testet Intels nyeste ekstremprosessor »

annonse