Til hovedinnhold

Fortsatt håp for 3D-TV-en

Kinesiske forskere har utviklet spennende konsept som ikke krever egne briller.

Selv om det er færre 3D-visninger på kino enn før, dukker det fortsatt opp med jevne mellomrom. En periode, litt etter James Camerons storfilm Avatar kom ut i 2009, var 3D på kino tilsynelatende heller regelen enn unntaket. Men teknologiens begrensninger gjorde at det ikke slo an utenfor kinosalene, til noens glede, og andres fortvilelse. For den siste gruppen kan dette være godt nytt: ExtremeTech melder at en gruppe forskere fra Chengdu i Kina har utviklet en metode som kan gjøre 3D levedyktig også på hjemme-TV-markedet, uten at man trenger briller.

Forskerne har brukt sfæriske linser i skjermen for å danne en «parallakse-barriere», slik at øyene ser to litt forskjellige bilder. Andre skjermer som har basert seg på dette prinsippet, som for eksempel på Nintendos bærbare spillemaskin Nintendo 3DS, trenger en veldig smal innsynsvinkel på bare 20 til 30 grader for at effekten skal fungere. Det er overkommelig for en håndholdt skjerm, men for en TV blir det trangt om plassen.

Pent er det ikke, men konseptet er spennende. Foto: Via ExtremeTech

Med de nye mikrolinsene har forskerne utviklet en konseptskjerm med en innsynsvinkel på 32 grader, men med den samme teknikken skal det i teorien være mulig å komme helt opp i 90 graders innsynsvinkel. Stort nok til et par-tre stykker i en sofa, så fremt effekten er like god i hele dekningsfeltet.

Lang vei igjen

Det er fortsatt en lang vei igjen fra konseptstadiet til noe som ligner et ferdig produkt. I følge ExtremeTech har det høyre og venstre bildet på prototypen lett for å gli inn i hverandre og overlappe, noe som går ut over både 3D-effekten og skarpheten i bildet. Videre må oppløsningen økes og selve skjermen av linser må gjøres mye mindre for å kunne passe inn i en TV folk kunne tenke seg å ha i stua. Konseptet blir interessant å følge med på, så får vi unnskylde at det foreløpig ser ut som et våpen fra en skikkelig gammel Bond-film.

Men mens 3D-TV fortsatt sliter i startgropa raser VR avgårde som aldri før, og nå skal vi snart føle vind, temperatur og lukt i den virtuelle virkeligheten»

(Kilde: ExtremeTech)

annonse