Nyhet

Snart kan Bitcoin-teknologien også bli brukt av vanlige valutaer

IT-giganten IBM jobber med spennende idé.

Den virtuelle Bitcoin-valutaen har hatt en turbulent ferd siden den ble lansert, men likevel er det relativt bred enighet om at valutaen i det minste representerer en spennende teknologi. Faktisk er den så spennende at den nå kan få konsekvenser for vanlige valuater, som nyhetsbyrået Reuters rapporterer om.

Byrået har nemlig vært i kontakt med en anonym kilde som hevder at IT-giganten IBM undersøker muligheten for å bruke Bitcoin-teknologien til å lage et digitalt betalingssystem for konvensjonalle valuater som dollar og euro.

Vil redusere kostnader

Nærmere bestemt er det den desentraliserte «blokkjede»-løsningen som Bitcoin-transaksjonene baserer seg på som har fanget IBMs interesse. Idéen er å blant annet legge til rette for raske og kostnadseffektive transaksjoner ved å eliminere behovet for å involvere banker og andre finansinstitusjoner i transaksjonsprosessene.

Kanskje vil den norske valutaen også bruke Bitcoin-teknologi en gang i fremtiden. Foto: Christina Henningstad/Shutterstock.com

Blokkjeder er navnet på den kollektive, tidsindekserte listen, eller distribuerte databasen som den også kan kalles, hvor alle Bitcoin-transaksjoner godkjennes og registreres. Denne er er åpen og tilgjengelig for alle i Bitcoin-nettverket, i motsetning til databaser hos banker og lignende. Løsningen legger blant annet til rette for anonyme, øyeblikkelige transaksjoner, utenfor rekkevidden til statlige reguleringer.

I systemet som IBM ser for seg vil statlige myndigheter riktignok ha en finger med i spillet, siden det tross alt er statlige sentralbanker som er ansvarlige for vanlige valutaer. Ifølge kilden som Reuters var i kontakt med skal IBM i så måte være i dialog med et antall sentralbanker om det blokkjede-baserte transaksjonssystemet, blant annet den amerikanske sentralbaken Federal Reserve.

Kan integreres i bankkontoen

Detaljene omkring hvordan det hele eventuelt skal fungere er ennå ikke på plass, men det vil være snakk om penger som blir en del av den øvrige pengemengden i sirkulasjon, men som altså kun eksisterer i digital form. Det hele vil antakelig fungere ved at en lommebok ala Bitcoin-lommebøkene på en eller annen måte integreres i brukernes bankkontoer og på denne måten legger til rette for bruk av den digitale valutaen.

IBM skal ikke være den eneste som sitter med slike planer. Ifølge Reuters har både andre teknologiselskaper og diverse sentralbanker allerede begynt å se nærmere på det innovative potensialet som ligger i Bitcoin-teknologien. Når vi eventuelt får se slike løsninger i aksjon er ennå høyst uvisst.

Bitcoin er ennå temmelig ustabil: Valutaen gikk nylig inn i en aldri så liten krise »

Les også
Verdenssensasjon: Dansk politi klarte å fakke kriminelle ved å spore Bitcoin-transaksjon
Les også
Slik skal de få fart på Bitcoin-valutaen
Les også
Nå er det full krise for Bitcoin-valutaen
Les også
Slik bruker du Internett-pengene Bitcoin
annonse