Til hovedinnhold

Sjekk Apples nye og syltynne iMac

Oppgradert med solid innmat og bedre skjerm.

Det var ikke bare en ny MacBook Pro med Retina-skjerm Apple slapp under gårsdagens lanseringsfest. Noe uventet kom også en helt ny og kraftig oppgradert iMac – Apples alt-i-ett-maskin.

Det er lenge siden forrige gang iMacen fikk en oppgradering. Men det er kanskje like greit, for denne gangen har Apple virkelig klinket til. Den nye maskinen er langt tynnere enn forgjengeren, samtidig som den er pakket full av moderne komponenter og en høyoppløst skjerm.

Ekstra slank design

iMac kommer i to størrelser, 21,5 tommer og 27 tommer, altså de samme modellene som vi er kjent med fra før. Men der stopper likheten, den nye modeller er designet på nytt helt fra bunnen av. Volumet på det hele er i følge Apple nå 40 prosent mindre enn tidligere, og ytterkantene måler kun 5 millimeter i tykkelsen.

21-tommeren byr på full HD-oppløsning, mens 27-tommeren kommer med en oppløsning på 2560 x 1440 piksler. Selve panelet er nytt, og skal ifølge Apple reflektere 75 prosent mindre lys enn forgjengeren. De har fått til dette ved å sveise glasset og skjermpanelet sammen med et materiale som reduserer reflekser – fremfor å la det være et åpent rom imellom som tidligere.

Vil du ha minstemann kan du velge mellom en rekke prosessorer, som strekker seg fra en Core i5-prosessor på 2,5 GHz til en Core i7-prosessor på 3,1 GHz. Grafikkløsningen leveres av Nvidia, i form av GeForce GT 640M eller GeForce GT 650M.

27-tommeren starter med en Core i5-modell på 2,9 GHz, og strekker seg til en Core i7 på 3,4 GHz. Her er kan du velge mellom skjermkortene GeForce GTX 660M eller GeForce GTX 675MX.

Skjermkortene Apple har gått for, finner vi vanligvis i bærbare datamaskiner. Men, det er heller ikke uvanlig at de blir tatt i bruk av alt-i-ett-maskiner som dette.

Uansett hvilken skjermstørrelse du måtte velge, ligger internminnet i begge tilfeller på mellom 8 og 32 GB. Den optiske enheten er også fjernet.

Første Mac med hybridlagring

Av lagringsplass kommer alle modeller med en harddisk på 1 TB, men her har du mange valgmuligheter. Selve harddisken kan strekkes til 3 TB, eller en SSD på opptil 768 GB.

Vil du være virkelig råflott kan du hive inn Apples nye lagringsløsning, Fusion Drive. Vi skal snakke mer om denne senere i dag, men i korte trekk er dette en kombinasjon av en SSD og harddisk. Du får 128 GB med SSD-lagring, og mellom 1 og 3 TB harddiskplass. Det er en hybridløsning, der en egen programvare konstant flytter filene dine mellom SSD-en og harddisken.

På den måten vil de filene du faktisk bruker ofte, ligge på SSD-en når du trenger dem. De mindre brukte filene holdes på harddisken. Resultatet i praksis er at systemets ytelse totalt sett øker, på grunn av denne dynamiske tilpasningen av hvor filene dine oppholder seg til enhver tid.

Ellers har maskinen to Thunderbolt-kontakter, og fire USB 3.0-kontakter.

Kommer neste måned

Om du er på hugget etter en ny iMac, må du vente litt. De første 21,5-tommers-modellene dukker først opp en gang i november. For 10 690 kroner får du en slik maskin med en Core i5-prosessor og GT 640M-skjermkort. Går du for en raskere prosessor, Core i5 på 2,9 GHz, og et GT 650M-skjermkort, må du ut med 12 490 kroner.

27-tommeren drøyer enda lenger, og vil ikke være i butikkene før mange av lukene i julekalenderen er åpnet. Den svakeste modellen med Core i5-prsoessor og GTX 660M-skjermkortet er priset til 14 990 kroner. Vil du ha en 3,2 GHz-prosessor og kraftigere skjermkort, må du ut med 16 490 kroner.

Les også
Apple tilbakekaller SSD-er til MacBook Air
Les også
Apple lanserte ny Retina-MacBook
Les også
Nye Playstation 3 Slim: Slik er nye Playstation 3
Les også
Acers høst blir berøringsfølsom
annonse