Endelig har AMD lansert Radeon Crimson ReLive-driveren
Byr på spillstrømming, høyere ytelse og en rekke smarte funksjoner.
For et år siden lanserte AMD den største oppdateringen av sin driverprogramvare på nesten ti år og vippet samtidig den utskjelte Catalyst-driveren ut døra. Den gang lovet selskapet årlige storoppdateringer, og det er nettopp det vi får nå som splitter nye «Radeon Software Crimson ReLive Edition» overtar stafettpinnen for gamle «Radeon Software Crimson Edition».
Mye er nytt eller oppdatert i Crimson ReLive Edition, her er et raskt overblikk over noen av dem, før vi går nærmere inn på de to førstnente:
- Radeon ReLive – med opptaksfunksjon, direktestrømming mm.
- Radeon Chill – som begrenser arbeidsbelastningen og kjøler grafikkortet
- FreeSync-oppdateringer – Fungerer nå i vindusmodus
- Smart HDMI-diagnostisering – Få beskjed om kabelen din er defekt
- HDR/Dolby Vision – Høyere dynamikk i spill aktiveres
- Radeon WattMan – Støtter overklokking av flere kort
Nye driveroppdateringer bringer som oftest med seg ytelsesøkninger for nye spill. Så er også tilfellet med Crimson ReLive. Nøyaktig hvor mye bedre ytelsen har blitt siden siste driveroppdatering forblir likevel et mysterium, ettersom AMD selv kun melder om en generell økning på inntil åtte prosent over driveren RX 480 ble sluppet sammen med i juni.
Mer interessant er det at AMD i forbindelse med lanseringen av Crimson ReLive-driveren forteller at de har hatt stor suksess med å fokusere på å optimalisere driverne sine for nye spill på lanseringsdagen, ikke ulikt praksisen Nvidia har hatt de siste årene.
Dette gjør de på bekostning av tidligere års praksis, hvor de har fokusert på å forbedre ytelsen og stabiliteten for flere måneder og år gamle spill. Dette er det nå mer eller mindre slutt på. Beslutningen har gitt betydelig merverdi for kundene, som ifølge AMD skal være stadig mer fornøyde med drivernes stabilitet og ytelse.
Se hvilke grafikkort vi anbefaler for din lommebok akkurat nå »
Radeon ReLive
Det er visst stor stas blant ungdommen å vise til verden hva de foretar seg på datamaskinen og når de spiller. Dette ønsker AMD å hjelpe til med. Nå kan AMD-eiere for første gang ta opp, direktestrømme og dele sine spilleventyr rett fra driverprogramvaren via en enkel liten skjermmeny. Herfra kan du også ta skjermdumper.
Opptaksfunksjonen skal være svært effektiv, og altså ikke tynge ned systemet ditt mens den er aktiv. Målinger AMD har gjort viser at bildeflyten kun synker med 3-4 prosent når du tar opp video fra spill. Opptaksfunksjonen er selvsagt myntet på spill, men kan brukes overalt i Windows-systemet ettersom den er integrert i skjermdriveren.
Om du ønsker å strømme spilløkten din kan du med ett enkelt klikk koble deg direkte opp til den av tjenestene Twitch eller YouTube du har lagt inn kontodetaljer for og være i gang.
Ved både strømming og opptak kan du selv bestemme oppløsning, bitrate, bildeflyt og lydkvalitet.
Radeon Chill
Hovedoppgaven til Radeon Chill er å senke energiforbruket til grafikkortet ditt samtidig som det også fører til lavere driftstemperatur når du spiller. Når Radeon Chill aktiveres vil AMDs algoritmer detektere hva du foretar deg i spillet, og hva som skjer på skjermen. Om du står stille og det som befinner seg rundt deg i høy grad er statisk, eller om du befinner deg i et område med grafikkdetaljer som krever lite datakraft å prosessere, vil Chill senke bildeflyten for å spare energi.
Om du igjen beveger på deg, eller noe skjer på skjermen skal algoritmene merke dette så raskt at bildeflyten jekkes opp igjen umiddelbart, og altså uten at du merker at grafikkortet ditt har giret om.
Radeon Chill støttes foreløpig av en svært begrenset mengde spill, og DirectX 12-støtte er ikke på plass. I tiden fremover vil AMD sjekke kompatibilitet og optimalisere driveren slik at så mange spill vil støtte funksjonen at selskapet til slutt ender opp med en liten liste over spill som ikke fungerer med Chill. De snur altså listen på hodet.
En konsekvens av Radeon Chill er ifølge AMD mindre energiforbruk, lavere temperaturer og som en følge også mindre støy. Radeon Chill kan konfigureres for hvert støttede spill, og du kan selv justere ønsket maks- og minimumstak for bildeflyt, samt innslagspunkt for når temperaturen er lav eller høy nok til at Chill skal aktiveres eller deaktiveres, med mer.
AMD mener esport-spill og eldre spill med svært høy bildeflyt har mest å vinne på å aktivere Chill. I spillet AMD bruker som hovedeksempel når de demonstrerer Chill melder de at deres RX 480-oppsett ble 13 celsius kjøligere, 31 prosent mindre energikrevende og mindre støyende med Chill aktivert. I de fire øvrige spillene var resultatene ikke fullt så gode, men fortsatt ser en betydelige energi- og temperaturforbedringer som kan være gull verdt å ta med seg om en som AMD selv hevder ikke merker noe til at funksjonen er påslått.
En saftig bonus til Chills øvrige funksjonalitet kan ligge i at grafikkortet, takket være mindre fokus på at det skal tegne så mange bilder på skjermen som mulig, heller kan bruke den frigjorte bufferkapasiteten på å sende hvert enkelt bilde raskere ut til skjermen din. Dette kan senke forsinkelsen fra du foretar en operasjon med musen eller tastaturet til handlingen sees utført på skjermen med inntil 32 prosent, hevder AMD.
Andre oppdateringer
FreeSync-oppdatering. Med Crimson ReLive Edition utvider AMD støtten for sin FreeSync-teknologi. Nå vil FreeSync også fungere i tilfeller hvor du har et flerskjermoppsett og kjører et spill i kantløs fullskjerm på den ene skjermen, med en vanlig Windows-applikasjon kjørende på den andre.
VP9-kodeken støttes. AMDs grafikkort ved hjelp av den nye driveren støtte for maskinvareakselerasjon av Googles VP9-kodek, som blant annet selskapet benytter på YouTube. Dette skulle gjøre det lettere for flere enheter å strømme krevende og svært høyoppløste videostrømmer jevnere og med mindre energibruk.
HDR-støtte. Spill med HDR-funksjonalitet kan endelig nytes av AMD-eiere. Crimson ReLive-driveren aktiverer nemlig støtte for både HDR 10- og Dolby Vision, noe som i støttede spill og med støttet skjerm gir deg et utvidet fargerom, høyere kontrast og høyere lysstyrke.
DisplayPort HBR3-støtte. Med Crimson ReLive-lanseringen kommer også driverstøtte for å tillate fremtidige skjermer å ta imot nok data til å vise 4K 120Hz-, 5K 60Hz-, eller 8K 30Hz-bilder kun ved hjelp av en enkelt kabel. Dette til forskjell fra enkelte av dagens raske og høyoppløste skjermer som trenger to tilkoblinger mot grafikkortet for å få nok data overført.
Radeon WattMan, som lar deg overklokke og tilegne driftprofiler til en rekke grafikkort, får nå utvidet støtte. Alle grafikkort fra RX 400-serien og Fury-serien, samt de fleste kortene fra R9- og R7-300/200-serien støttes nå.
HDMI-diagnostiering. Dette er visstnok en funksjon som kom på plass rimelig brennkvikt etter at AMDs egen grafikk-guru Raja Koduri hadde et kjedelig møte med en signalløs skjerm da han forsøkte å koble opp et nytt AMD-system hjemme hos seg selv.
Koduri skal ha sendt en epost til sitt eget feilsøkingsteam for å få en løsning. Da denne ikke var helt gitt, førte dette til at e-posten gikk som en farsott gjennom en rekke avdelinger. Alle ville være den som hjalp sjefen med problemet hans. Ikke før over femti personer lå i kopi-feltet til den originale e-posten var det en ingeniør som til slutt turte å stille Koduri et spørsmål tilbake.
– Har du forsøkt med en annen HDMI-kabel?
Som det til slutt viste seg hadde Koduri vært så gnien at han hadde plukket med seg en svært billig og tilfeldigvis defekt HDMI-kabel fra en restkasse på vei hjem fra jobben, og deretter forsøkt å få bilde fra AMD-systemet sitt ved hjelp av denne. En ny HDMI-kabel gjorde nemlig susen.
Skal vi tro AMD er feil med tilkobling av skjerm, eller defekt kabel, en av hovedårsakene til at kunder ringer inn til dem for hjelp. Dette blir det nå mindre av. Ved hjelp av Crimson ReLive-driveren får nå AMD-grafikkort støtte for å feilsøke eventuelle problemer med HDMI-tilkoblingen. Ved å slå om til andre frekvenser eller oppdateringshastigheter kan nemlig AMD-kortene i de fleste tilfeller nå vise en melding på skjermen om årsaken til at kunden ikke får opp bildet som ventet. Det kan spare både teknologiguruer og lite tekniske kunder for mye bekymring.
Smidigere installasjon og oppdatering. AMD benytter Crimson ReLive-lanseringen til å introdusere en ny installasjonsveiviser. Denne er mer sømløs enn tidligere, og tilbyr deg å laste ned den riktige driveren for ditt system rett fra internett. Både ved installering av nye drivere, og oppdatering av eksisterende driver, vil dette skje fra Radeon Settings-appen. AMD lover at de ikke vil kreve at brukere skal registrere seg for å få laste ned drivere fra appen, slik Nvidia nå krever om deres brukere vil laste ned GeForce-drivere via GeForce Experience.
Vi har testet AMDs RX-grafikkort: