Til hovedinnhold

Nå har hovedkortprodusentene skjønt at en M.2-SSD trenger kjøling

Gigabyte har visst en løsning på varmeproblemet.

Gigabyte
Vegar Jansen

Vi mente at MSI hadde noen bra tanker på gang da de før jul viste fram sin M.2 Shield – en M.2-kjøleløsning for hovedkortet.

Nå ser det ut til at konkurrenten Gigabyte kommer med noe lignende, som dessuten ser langt sprekere og mer effektivt ut.

Aorus M.2 Thermal Guard kalles visst løsningen for, og med navnet Aorus hintes det til at dette kun blir å finne på Gigabytes mest påkostede hovedkort.

Rent fysisk ser dette ut til å være et solid stykke metall med faktiske ribber, som da er plassert over M.2-kontakten på hovedkortet. Uansett imponerer Gigabyte oss her langt mer enn MSI gjorde – den løsningen består jo kun av en varmeledende pute og spinkel metallplate.

Hvordan resten av hovedkortet ser ut vet vi ikke, ettersom dette er det eneste utsnittet som har blitt lagt ut på twitter av Gigabyte UK.

Gigabyte

Men ettersom tweeten er merket med #seeyouatcomputex er det vel ingen overraskelse om dette er en av nyhetene som skal vises frem på årets Computex-messe i Taiwan, som offisielt starter 30. mai.

Og der vil selvfølgelig Tek.no være på plass.

Et varmeproblem

SSD-ene som kommer i den kjekke «tyggegummipakkeformfaktoren» M.2 2280 har fordelen av å kunne plasseres rett på hovedkortet. Det er veldig praktisk, ettersom de tar liten plass og du slipper tenke på å strekke kabler for strøm og data.

På den annen side er det gjerne dårlig med lufting såpass tett på hovedkortet, og raske SSD-er kan utvikle en god del varme når de må jobbe hardt over tid.

Derfor har vi flere ganger sett at en M.2-SSD blir så varm at den setter ned hastigheten for å unngå skader på grunn av for høye temperaturer.

Som svar på dette har det kommet kjekke PCIe-løsninger som Aqua Computer KryoM.2 PCIe SSD-adapter med kjøleribbe. Men når SSD-en fjernes fra hovedkortet forsvinner jo noe av poenget med å ha en liten SSD.

Derfor synes vi det er godt å se at vi får skikkelige men fremdeles plassbesparende kjøleløsninger.

Klarer du deg med en «vanlig» SSD?
SAMLETEST: Vi har testet ti SSD-er til under tusenlappen >>>

(Kilde: TechPowerUp)

annonse