Til hovedinnhold

– Facebook lytter til samtalene dine gjennom mikrofonen på mobilen

Ny overvåkningsskandale avslørt i USA.

Montasje: Shutterstock, Tek.no

De store IT-giganten er stadig i søkelyset på grunn av mulige personvern-overtredelser, og nå har kjempen innen sosiale medier på nytt havnet i ilden. Som avisen The Independent melder har Facebook nemlig blitt beskyldt for å lytte til samtaler via mikrofonen på mobilen, via en funksjon de har implementert for sine amerikanske brukere.

Det er professor i kommunikasjon fra University of South Florida i USA, Kelli Burns, som nå har rettet anklager mot Facebook.

Lytter for å servere annonser

Ifølge Burns lytter Facebook til brukernes samtaler for å bruke denne informasjonen til å servere målrettede annonser. Hun skal selv ha testet teorien ved å bevisst snakke om bestemte temaer, for deretter å oppleve at relaterte annonser dukket opp i Facebook.

Facebook sa i en uttalelse til The Indepedent at de samler inn audio-informasjon fra brukerne, men at dette ikke brukes i annonse-øyemed eller til å påvirke nyhetsstrømmen. Derimot er lytte-funksjonen kun ment å hjelpe brukerne.

– Tar ikke opp samtaler

Det er verdt å nevne at lyttefunksjonen det dreier seg om ble introdusert i USA i 2014. På Facebook sine hjelpesider presiserer selskapet at funksjonen ikke brukes til å ta opp samtaler, men at de bruker mikrofonen på mobilen til å identifisere hva brukeren lytter til eller ser på.

Funksjonen er også fullstendig valgfri og kan enkelt skrus av. Meningen med funksjonen er å gjøre det enklere for brukere å dele med andre hva de lytter til eller ser på. Dette gjøres ved at det dukker opp et tegn som brukeren kan trykke på mens man skriver en oppdatering, etter at identifiseringen er vellykket.

Som sagt er den ennå kun tilgjengelig i USA, og det er uvisst når det eventuelt skal lanseres i andre regioner.

Facebook delte nylig ut en større sum for oppdagelse av sikkerhetshull: Det gjaldt bildetjenesten Instagram »

annonse