Til hovedinnhold

Apple anklages for å ha monopol

"Kan en forbruker kjøpe Angry Birds til iPhone noe annet sted enn i App Store?" spør advokat.

montasje

Apple står bak mobiltelefonene med merkenavnet iPhone. Apper som kan brukes på Apple-telefonene kan imidlertid bare lastes ned på lovlig vis via Apples egen App Store, og dette har både kunder og app-utviklere reagert på.

I 2011 opprettet flere amerikanske advokater sak mot Apple fordi de hevdet at selskapet hadde monopol på innhold som ble solgt via App Store. Nå er saken tatt opp i en distriktsdomstol i Oakland, California, ifølge Bloomberg.

Monopolist?

Sist uke var det høring, hvor Apple og advokatene til sju fornærmede forbrukere møtte dommer Yvonne Gonzalez Rogers.

"Kan en forbruker kjøpe Angry Birds til iPhone noe annet sted enn i App Store? Hvis svaret er nei, så er Apple en monopolist," sa advokat Alexander Schmidt under høringen.

Apple ville derimot at dommer Rogers skulle avvise hele søksmålet. At de har en egen, lukket plattform for sine egne produkter hevder de ikke bryter med noen av de gjeldende konkurranselovene. Apple krever 30 prosent av det en betalt app koster, og krever samtidig at iOS-utviklerne ikke kan selge samme innhold billigere andre steder.

"Apple bestemmer ikke prisen for betalte applikasjoner, og å kreve en pris for distribusjon for et produkt på en ny og unik platform er ikke i strid med noen "antitrust"-lover," sa Apple-advokat Dan Wall, hvilket dommer Rogers erkjente at ikke var ulovlig.

Dommeren sa imidlertid ingenting om når hun ville avgjøre om saken skulle bli hørt i en rettsal eller som søksmålet ville bli forkastet.

Les også: Selger iPhone-apper til 7000 kroner

(Kilder: Bloomberg)

annonse