Nyhet

Vårens kamerarush

Det er mye å glede seg over i disse dager. Ikke bare titter sola frem når det blir vår, årets kameranyheter dukker også opp i butikkene. Og det er ikke rent få kamera som er blitt lansert den siste tiden, produsentene har virkelig slått på stortromma i år.
 

Vi starter fornøyd med å konstatere at det ser ut til å gå mot slutten av magapikseljaget. Selv om de fleste nye kameraene har mellom 9 og 12 megapikslers bildeoppløsning, er antall megapiksler ikke lenger noe avgjørende salgsargument. Du får nå budsjettmodeller med 12 megapiksler og dyrere og mer avanserte modeller med lavere bildeoppløsning.
 

9 megapiksler bør jo uansett være mer enn nok for de aller fleste. Det ser heller ikke ut til at noen ser behovet for å sette nye rekorder med å komme med kamera med enda høyere oppløsning.
 

Prisnivået har også holdt seg ganske lavt. Det er allerede spådd prisøkninger på kamera, men ingen av produsentene ser ut til å ville være først ut med å skru opp prisene. Og siden de samtidig hele tiden kommer med nye funksjoner, blir det stadig mer kamera for pengene å glede seg over. I disse finanskrisetider har dessuten nesten alle produsentene noen nye budsjettmodeller å by på.

Vårens fotonyheter:

Vått og rått fra Olympus

Åtte nye kamera fra Nikon

Canons vår-modeller

Fujifilm med prisvinnende teknologi

MP3 og vidvinkel fra Samsung

Full fart fra Casio

Flerbruk fra Panasonic

Syltynt fra Sony

Sterke kontraster med Ricoh
Billigst kamera fra Hyundai

Flere detaljer og spesifikasjoner får du hos Digit.

Sammenblanding

En generell utvikling den siste tiden er en slags sammenglidning mellom kompakt og speilrefleks. Det man ser fungerer i speilreflekskameraene, kommer etter hvert også kompaktapparatene til gode. På samme måte blir speilrefleksene stadig mindre og mer brukervennlige.

 

Panasonic og Olympus satser nettopp på denne sammenblandingen mellom speil og kompakt med det nye systemet Micro Four Thirds, et slags speilreflekskamera uten speil.  Panasonic benyttet seg av teknologien i kameraet Lumix G1, som nå har fått etterfølgeren Lumix GH1.  
 

Olympus har ikke ennå lansert sine hybridkamera, men lover at det her vil komme noe oppsiktsvekkende i løpet av året.
 

Flotte skjermer

De beste skjermene har man også tradisjonelt funnet på speilrefleksene, men store og lekre skjermer blir stadig viktigere også på kompaktkameraene. Ricoh og Sony har for eksempel 3 tommer store skjermer med over 900 000 bildepunkter og bred betraktningsvinkel på noen av sine kompakte.

 

Samsung kommer også med en modell med AMOLED-skjerm, en LCD-skjerm som er spådd å bli mer brukt enn TFT hvis den blir rimelig nok å produsere. AMOLED skal gi bedre kontraster, betraktningsvinkel og lysstyrke, i tillegg til at den bruker mindre strøm.
 

Generelt ligger skjermstørrelsen på de nye kompaktkameraene på mellom 2,7 og 3 tommer, mens budsjettmodellene går ned til 2,4 tommer og da gjerne med lavere skjermoppløsning.
 

Langt og bredt

Av funksjoner er vidvinkel og lang zoom noe som blir stadig vanligere. Mens det før bare var utvalgte modeller som kom med vidvinkel, er dette snart standard. Alle videst er det hos Samsung som har modeller med 24 mm vidvinkel, men ved 26 mm vidvinkel følger flere på.
 

Kombinasjonen vidvinkel og lang zoom er dessuten populær, og her setter Olympus rekord med hele 26x optisk zoom på sitt nye megazoom-kamera. Også de mer kompakte modellene kommer med opptil 10 x optisk zoom.

 

Og for noen gjelder det fortsatt å være tynnest. Sony er nok aller slankest med et kamera som bare er 13 mm tynt. Casio henger på med 16 mm, og kan til gjengjeld by på et knøttlite format i kredittkortstørrelse.
 

Utseendemessig er det fortsatt mange sterke farger, mens sølv og svart aldri ser ut til å gå av moten.
 

Går under vann

Vanntette og robuste kamera er også i vinden. Mens det tidligere kun var Olympus, Pentax og Kodak som satset på dette, har nå nesten alle produsentene hevet seg på bølgen.

 

Olympus og Canon har hver sin vanntette modell som tåler å bli tatt med ned p på 10 meters dyp, eller stopper de fleste vanntette modellene på 3 meter.
 

Prisene har tradisjonelt vært noe høyere for badekameraene, men nå kommer det også en del budsjettmodeller å velge i blant også her.


Ny teknologi

Årets nye modeller kommer dessuten med stadig mer avansert automatikk. I tillegg til funksjoner som smileutløser og blunkevarsler, har mange av kameraene smart-funksjon som gjør at kameraet selv velger den beste automatikken ut i fra forholdene.
 

Med så mye god automatikk, går det likevel ofte litt på bekostning av de manuelle funksjonene. Gode manuelle innstillinger er tydeligvis ikke det som er mest vektlagt og finnes bare på utvalgte modeller, for eksempel Nikon Coolpix P90, som også byr på 24x zoom og vidvinkel.

 

Av ny teknologi er det også verdt å merke seg Fujifilm, som allerede har rukket å vinne en høythengende DIMA-pris for sin nye bildebrikke. Fujifilm har lenge utmerket seg ved fotografering i lite lys, og nå har de kommet opp med en ny tredelt bildebrikke som skal tilpasse bildene etter lysforholdene. Denne finner man i det nye kameraet F200 EXR.
 

Videoopptak er jo ellers blitt en selvfølge i et kompaktkamera, og her er HD-kvalitet på opptakene blitt mer og mer vanlig. Dermed kan man enkelt koble kameraet rett til HD-TVen med en HDMI-kontakt. Panasonic Lumix GH1 filmer til og med i full-HD på 1920x1080.
 

Her er vårens fotonyheter:

Vått og rått fra Olympus

Åtte nye kamera fra Nikon

Canons vår-modeller

Fujifilm med prisvinnende teknologi

MP3 og vidvinkel fra Samsung

Full fart fra Casio

Flerbruk fra Panasonic

Syltynt fra Sony

Sterke kontraster med Ricoh
Billigst kamera fra Hyundai

Flere detaljer og spesifikasjoner får du hos Digit.

Les også
Sniktitt: Panasonic Lumix ZX1
Les også
Her er Canon 500D med HD-video
Les også
Vått og rått fra Olympus
Les også
Full fart fra Casio
Les også
MP3 og vidvinkel fra Samsung
Les også
Syltynt fra Sony
Les også
Flerbruk fra Panasonic
Les også
Prisvinnende teknologi fra Fujifilm
Les også
Sterke kontraster med Ricoh CX1
Les også
Canons vårlige kompaktkamerarush
annonse