Tek.no

Nyhet

Derfor er Microsoft nødt til å gamble med Windows 8

Gartner mener programvaregiganten er nødt til å ta sjanser.

Microsoft
Kurt Lekanger
25 Sept 2012 06:00

Analyseselskapet Gartner mener Microsoft tar store sjanser de neste månedene med Windows og Office. De to produktene står for mesteparten av selskapets omsetning og profitt, men Gartner mener Microsoft er nødt til å gamble med disse produktene hvis de skal ha mulighet til å forbli relevante i en verden dominert av mobile enheter.

Gartner skriver i en pressemelding at Windows betydde ekstremt mye for Microsoft da folk flest brukte PC-en til alt fra meldinger til internett, spill og produktivitet, men at dette nå har endret seg.

– Smarttelefoner og nettbrett, ledet an av iPhone og iPad, har endret hvordan folk jobber, og gjort PC-en til bare én av mange enheter som folk bruker. PC-en er i stadig større grad likestilt med andre enheter, sier Michael Silver i Gartner.

Forskjellig fra Apple og Google

Med Windows 8 har Microsoft lagt til et brukergrensesnitt beregnet på nettbrett i Windows, og forsøker på den måten å bygge ett brukergrensesnitt som skal fungere på tvers av mobiltelefoner, nettbrett og PC.

– Microsofts tilnærming er veldig forskjellig fra Apples og Googles, hvor telefoner og nettbrett har mye mer til felles med hverandre enn PC-er og nettbrett, sier Silver. Dette er Microsofts styrke når det kommer til PC-er, og de vil bruke dette til ikke bare å gå inn i nettbrettmarkedet, men også øke sin andel av smartmobilmarkedet.

Steve Kleynhans i Gartner mener Windows 8 er noe mye mer enn bare en ny versjon av Microsofts operativsystem.

– Det er begynnelsen på en ny æra for Microsoft; RT-æraen, som etterfølger NT-æraen som begynte i 1993 og som nå begynner å avta. Microsoft-æraer ser ut til å vare i rundt 20 år, så den underliggende teknologien i Windows 8 vil vare i lang, lang tid, sier Kleynhans.

Kontroversielle endringer i brukergrensesnittet

Det nye såkalte Metro-brukergrensesnittet i Windows har vært ganske kontroversielt, og mange har uttalt at de mener det er feil å påtvinge PC-brukere et brukergrensesnitt som egentlig er laget for nettbrett og mobiltelefoner.

Gartner tror at hvis Microsoft lykkes med Windows 8 på nettbrett, så vil det få stor betydning for bedrifter. Det vil være enheter i mange flere ulike størrelser og fasonger å velge mellom, og brukere vil ha ulike behov. Gartner mener brukere får stadig mer de skulle ha sagt når det gjelder valg av enheter, på grunn av trenden med "consumerization" av IT og "Bring Your Own Device" (BYOD). Noen vil fortsatt velge iPad eller tradisjonelle bærbare PC-er, mens andre vil foretrekke nye typer enheter. Det vil skape utfordringer for IT-avdelingen fremover, tror Gartner.

(Kilde: Gartner)

Les også
– Det er én ting vi ikke gjør...
Les også
Microsoft seiret over Google
Les også
– Windows har ikke sjans til å true Android-brettene
Les også
– Windows-nettbrett vil passere Android
annonse

Les også