Til hovedinnhold

Fem ganger flere lyn enn normalt

Elektronikken din har levd farlig i år.

Shutterstock
Vegar Jansen

2014 har ikke bare kunnet by på usedvanlig høye sommertemperaturer, men også en imponerende høy lynaktivitet. Ifølge lynregistreringsstasjonene til Statnett og Sintef har det hittil i år vært nærmere 550 000 lyn over Norge – mens normalen skal ligge på rundt 110 000 lyn.

Denne «årskvoten» ble faktisk nesten spist opp på bare én dag, den 4. august. Da ble det registrert 91 785 lyn – hvorav brorparten var fra sky til bakke.

Men selv om lynnedslag kan være vakkert og spennende å se på – i hvert fall så lenge det holder seg litt på avstand – har lynet også et velfortjent dårlig rykte ettersom det har en tendens til å ødelegge både strømnett og det som er koblet til disse.

Viktigere med vern

Med en tordenværaktivitet som er fem ganger så stor som vanlig, vil det naturlig nok også være desto større sjanse for at akkurat dine enheter blir tatt av lynet. Og elektronikk er heller ikke noe vi akkurat har fått mindre av de siste årene.

For å beskytte den flotte nye TV-en, datamaskinen, NAS-boksen og mobiltelefonen som står til lading, er løsningen overspenningsvern – både grovt og fint. Da flates plutselige endringer i den elektriske spenningen ut, og dette vil da forhåpentligvis berge den dyrebare elektronikken.

Å trekke ut støpselet og antenne- eller nettverkskabelen fungerer selvfølgelig også, men det er ikke like praktisk. Det er jo heller ikke sikkert at du er hjemme når tordenværet kommer rullende.

Trekker du ut kontakten når det tordner?
Slik kan du heller fortsette å surfe og se på TV i uværet »

Ikke det eneste nettet

Norges offisielle lynregistreringsnett består av 16 sensorer og er knyttet sammen med et europeisk nett. Men det er langt fra det eneste slike nett som er i drift – de elektromagnetiske bølgene som genereres av lyn bærer nemlig over lange avstander og kan plukkes opp uten spesielt avansert eller dyrt utstyr.

Derfor finnes det også private lynregistreringstasjoner som fanger opp lynaktiviteten. Vi har tidligere skrevet om lynregistreringstjenesten tjenesten Blitzortung.org, hvor alle som vil kan delta ved å bygge sine egne små stasjoner.

Lyn er fotogene greier:
Slik tar du spektakulære bilder av lynet >>>

Kilde: Newswire

annonse