Tek.no

Nyhet

Er du sikret mot Sony-tyvene?

Sagaen om datainnbruddet på PlayStation Network, som visstnok skal være tidenes største, har rullet i over en uke. Tjenesten er nede, personlig informasjon på avveie og Sony kan ikke utelukke at dine kredittkortopplysninger har falt i gale hender.

Venter på lister

Det er 77 millioner PSN-kontoer på verdensbasis, 500 000 av disse er registert i Norge. Norske banker følger dermed situasjonen med argusøyne.

– Når slike ting skjer får vi vanligvis lister fra VISA og Mastercard over hvilke kortnummer som er involvert og så går vi gjennom disse. Da kan vi informere kundene og i ytterste konsekvens bytte ut kort. Nå er vi fortsatt i dialog med VISA om dette, og forventer en tilbakemelding ganske snart, sier Informasjonsdirektør i DnB NOR, Thomas Midteide, til Gamer.no.

Før han understreker:

– Per nå har vi ikke registrert noen irregulære aktiviteter i sammenheng med det som har skjedd med Sony.

Gamer.no har også vært i kontakt med Fokus Bank og Nordea. Begge følger situasjonen nøye, men har foreløpig ikke fått inn meldinger om kortsvindel.

– Vi har forståelse for at folk er bekymret, men dessverre har den nye hverdagen blitt slik at det hele tiden er en risiko for at slik informasjon kan komme på avveie, sier Nordeas informasjonssjef, Thomas Sevang, til Gamer.no.

Tap dekkes

Forbrukerne skal ikke ha noen grunn til å bekymre seg om man plutselig blir tappet for penger som en konsekvens av datainnbruddet.

– Bankene dekker tapene forbrukerne får i slike tilfeller, vi kan love at vi skal rydde opp dersom penger forsvinner, sier Midteide.

Så spørs det om denne tryggheten veier opp for det mange opplever som et tillitsbrudd.

– Det er jo veldig uheldig at noe slikt kan skje for kortbrukere. Når det kommer til kredittkortnummer er man helt avhengig av tillit, så dette er synd både for bankene, Sony og forbrukerne, avslutter Midteide.

Gamer.no og bankene vi har snakket med oppfordrer deg til å følge med på kontoutskrifter og ta kontakt med din bank om du skulle være i tvil om hva du skal foreta deg.

Det kan også være smart å bytte ut eventuelle passord som matcher PSN-kontoen og for eksempel e-post-kontoen din. Disse kan hackere dra nytte av, gjerne langt frem i tid. Les mer om hvordan identitetstyver jobber her.

Sony håper å ha deler av sin onlinetjeneste på beina innen 3. mai. Les Sonys egen FAQ her.

PS. Sjekk Spillkalenderen på Gamer.no for slippdatoer. Her får du full oversikt over når dine favorittspill kommer!

Les også
Microsoft Norge advarer mot svindlere
Les også
Hva om noen stjeler mobilen din?
Les også
Skandiabanken sliter
Les også
Flere rammet av Sony-hacking
Les også
PlayStation Network gjør comeback
Les også
Slik stjal vi Linns identitet
Les også
PlayStation-krisen blir svindyr
Les også
Eier du en PlayStation 3? Les dette!
Les også
Full krise for PlayStation Network
Les også
Datamaskinen avslører hvor du er
Les også
Flere vil fjerne pinlige nettbilder
annonse