Til hovedinnhold

Google jakter etter andre planeter ved hjelp av kunstig intelligens – og har allerede funnet to

Den nye teknologien gjør det lettere å finne planeter som ligner på vår egen.

NASA har trappet opp innsatsen med å finne såkalte eksoplaneter utenfor vårt eget solsystem som potensielt kan ha liv, men fremdeles er prosessen meget tid- og ressurskrevende. IT-giganten Google har nå kastet seg inn i jakten med sin egen tilnærming – nemlig kunstig intelligens.

Som man kan lese på Google-bloggen og hos NASA har Google-forskere laget et nytt system som bruker maskinlæring til å finne planeter på en mye mer effektiv måte enn tidligere, noe som kan fremskynde prosessen med å finne andre planeter med liv.

Det nye systemet, et såkalt «nevralt nettverk», ble trent opp med 15 000 signaler fra romteleskopet Kepler med eksoplaneter som allerede er identifiserte, for på denne måten å «lære» å gjenkjenne planetene ved hjelp av ulike mønstre. Systemet ble deretter testet på signaler som det ikke tidligere hadde blitt eksponert for og klarte å gjenkjenne eksoplaneter med en presisjon på 96 prosent.

Skjermbilde fra presentasjonsvideoen av det nye systemet. Bilde: Google/NASA

Fant to nye planeter

Deretter ble systemet satt til å undersøke svake signaler fra til sammen 670 stjerner som allerede inneholdt kjente eksoplaneter, og det arbeidet endte med at systemet identifiserte to helt nye planeter som ikke tidligere var blitt oppdaget gjennom tradisjonelle dataanalyser.

Disse har fått navnene Kepler 80g og Kepler 90i. Sistnevnte kretser rundt en stjerne kjent som Kepler 90 cirka 2545 lysår unna og er den åttende planeten som er oppdaget i dette solsystemet, noe som gjør solsystemet til det første utenfor vårt eget med dette antallet planeter.

Den er cirka 30 prosent større enn Jorden og har en temperatur på over 400 grader. Kepler 80g er på sin side den sjette planeten i det såkalte Kepler-80-solsystemet og har omtrent samme størrelse på Jorden.

Dette arbeidet er imidlertid bare begynnelsen, ifølge Google, og deres kunstige intelligens vil trolig oppdager langt flere eksoplaneter fremover. Mer informasjon kan du finne i videoen øverst i artikkelen.

Elon Musk og Boeing utfordrer hverandre om å komme seg først til Mars »

annonse