Tek.no

Nyhet

Nå kommer ny super-Wi-Fi: Skal gi 10 Gbit/sek over 300 meter

Andrea Bruer/Tek.no
17 Okt 2018 08:08

Brikkeprodusenten Qualcomm lanserer en helt ny brikkefamilie basert på den nye Wi-Fi-standarden 802.11ay.

Dette er en videreutvikling av 802.11ad-standarden vi såvidt rakk å se noen få eksempler på i fjor vår. Med 802.11ad tok man i bruk et helt nytt frekvensbånd, 60 GHz, til å gi oss trådløse gigabithastigheter.

Utfordringen var at rekkevidden var meget begrenset. Signalene rakk ikke mer enn noen få meter, og vegger satte en effektiv stopper for overføring av noe som helst.

Minst 10 gigabit

Både rekkevidde og båndbredde skal være forbedret med 802.11ay, blant annet med innføringen av såkalt 4x4 MIMO, som effektivt firedobler båndbredden mot kompatibelt utstyr.

Qualcomm hevder deres nye brikkesett skal gi et «tosifret» antall gigabit båndbredde. 10 gigabit vil eksempelvis være ti ganger så mye som de fleste ethernet-tilkoblinger kan gi, men fortsatt mindre enn de raskeste lagringsdiskene på markedet, som kan levere rundt 3,5 GB/sek eller 28 Gbit/sek.

Qualcomm hevder 802.11ay-løsningene vil gi latency-verdier (forsinkelse) på nivå med kablede tilkoblinger, og blant annet gi mulighet for «forsinkelsesfri» speiling av mobilskjermen til TV-en.

Hovedbruksområdet vil likevel kanskje være VR, hvor vi akkurat fikk en smakebit på trådløs VR gjennom HTC Vive Wireless. Med den nye standarden vil rekkevidden for signalet kunne være betraktelig større enn i dag, hvor vi er begrenset til noen få meter.

Tidligere tester av 802.11ay har vist at rekkevidden ligger på rundt 300 meter. Det gjelder imidlertid kun om signalet ikke forstyrres av vegger, og det er ikke ventet at denne evnen vil bli bedre med den nye standarden.

Wi-Fien blir «smart»

En annen nyvinning vil være at 802.11ay vil støtte såkalt Wi-Fi Sensing, som gjør at nettverksutstyret kan kartlegge rommene dine, tracke bevegelser og liknende. De nye brikkesettene er tilgjengelige i dag, men det tar nok noe tid før vi ser dem i forbrukerprodukter.

En annen ny standard som er vei inn i disse dager er for øvrig 802.11ax, som handler om å forbedre det eksisterende 5 GHz-båndet. Vi venter inn den første ruteren med denne teknologien til test i løpet av veldig kort tid.

annonse

Les også