Til hovedinnhold

Mye er nytt i Iphone OS 4.0

Apple bekreftet i kveld flere av ryktene som har gått forut for lanseringen av Iphone OS 4.0. Blant de heteste ryktene var flerprogramkjøring og drastiske endringer i menysystemet.

Dette fikk vi, og mer til. Den kanskje største skuffelsen er at vi foreløpig ikke har noen fastsatt dato å forholde oss til. Foreløpig vil oppdateringen være tilgjengelig for utviklere, frem til den blir tilgjengelig for sluttbrukere i løpet av sommeren.

At ikke noen endelig dato er satt for sluttbrukere kan komme av at dette vil sammenfalle med en lansering av neste generasjon Iphone og at Apple foretrekker å holde kortene tett til brystet i den sammenheng. Under kan du lese vår dekning av Apples pressekonferanse.

Først litt om Ipad

Etter å ha solgt Apples nettbrett siden lørdag har salgstallet kommet opp i omtrent 450 000 Ipads. Apple skal ha solgt 300 000 enheter på lørdag alene.

Av innhold har Apple solgt 3,5 millioner applikasjoner til Ipad og 600 000 Ibooks, eller elektroniske bøker.

Iphone-statistikk

Iphones Safari utgjør 64 prosent av mobile nettlesere i USA. Selskapet har solgt fler enn 50 millioner Iphones.

Endelig flerprogramkjøring!

Jobs sier at Apple ikke var først med flerprogramkjøring, men de har ambisjoner om å være best. Flerprogramkjøringen skal være sammenliknbar med deres implementasjon av klipp og lim - nemlig bedre enn alt annet på markedet.

Noe av det viktigste ved Apples versjon av flerprogramkjøring skal være at det trekker mindre av batteriet enn andre utgaver, og at det også skal bruke mindre av telefonens ytelse.

Det tok Apple noe lengre tid å finne ut av hvordan dette skulle gjøres, men Jobs hevder at de har fikset biffen.

Implementasjonen

Som ryktene har forutsett foregår oppgaveveksling ved hjelp av dobbelt-trykk på hjem-tasten. Trykker man to ganger blir man vist de kjørende oppgavene på telefonen.

Måten de har utviklet dette på er ved å gå gjennom alle applikasjonene i App Store for å se hvilke typer oppgaver som ville hatt mest nytte av en slik funksjon. Apple har så laget API-er for å kjøre denne typen oppgaver i bakgrunnen.

Spotify i bakgrunnen?

Lydstrømmer fra nett er først på listen av viktige oppgaver for flerprogramkjøring. Eksempelet som brukes er den amerikanske tjenesten Pandora, men spesielt interessant for oss nordboere er nok en eventuell mulighet for å kjøre Spotify i bakgrunnen.

Fortsatt med Pandora som eksempel hevder Apple at det tok kun én dag å gjøre tjenesten kompatibel med flerprogramkjøringen i Iphone OS 4.0.

Skype og posisjonstjenester

Nå slipper man å logge av for å sjekke e-post eller åpne Safari.

GPS og posisjonstjenester har også behov for å kjøre i bakgrunnen. Eksempelvis vil man foreløpig miste navigeringstjenester som Tomtom dersom man går ut av programmet.

Nå vil det være mulig for posisjonstjenestene å kjøre i bakgrunnen selv om man forlater dem. På grunn av GPS-mottakerens strømforbruk passer dog dette best i bilen.

Personvern blir viktig når posisjonering skal kjøres i bakgrunnen fortelles det. Fordi mange programmer automatisk benytter seg av den innebygde posisjoneringstjenesten vil man i Iphone OS 4.0 ha muligheten til å skru av og på tilgangen til posisjonstjenestene for hver applikasjon.

I tillegg til solide personverninnstillinger vil man også få beskjed om det til enhver tid når en applikasjon bruker posisjoneringstjenesten.

Push-beskjeder

Nå fortelles det om push-beskjeder. Altså disse små beskjedene på skjermen Apple har brukt som mellomløsning før flerprogramkjøringen. Så langt skal det være levert 10 milliarder slike beskjeder til brukerne. Dette har altså blitt en populær løsning.

Fullføring av oppgaver i bakgrunnen

Opplasting til for eksempel Flickr skal kunne gjøres ferdig i bakgrunnen, i stedet for å bli avbrutt når man går ut av applikasjonen, slik vi ser i dag.

Mapper

For de av oss med bøttevis av installerte applikasjoner kan man nå opprette mapper til å organisere innholdet på epletelefonen. Applikasjonsstokkingen foregår på samme måte som i dag. Nemlig ved hjelp av pek og dra-teknikk.

Disse mappene kan også befinne seg i snarveilinjen nederst. Navn på mappene settes automatisk. Med foldere går man fra et maksimalt antall installerte applikasjoner på 180 fordelt på 11 sider til over 2 000 applikasjoner.

Nyheter i e-posten

Nei, det er ikke snakk om nyhetsbrev. Apple har nå bekreftet enda et av ryktene som svirret i forkant, nemlig samlet innboks for e-postkontoer.

I tillegg til å ha åpnet for flere samtidige Exchange-kontoer og å vise all e-posten i en strøm har Apple også valgt å gjøre e-postutveksling trådet - på samme måte som tekstmeldingene på Iphone.

Bøker

Apples Ibooks-applikasjon for Ipad kommer nå til Iphone og Ipod Touch. Når man kjøper en Ibook et sted synkroniseres det til alle Apple-enhetene man har, enten det er Ipad eller Iphone. Man får også Ole Brum med gratis sammen med applikasjonen. Jobs hevder at det var vanskelig å velge hvilken bok som skulle inkluderes.

Proffunksjoner

Det hevdes at 80 prosent av "Fortune 500", altså noen av de rikeste og største selskapene i verden, bruker Iphone. Støtte for sterkere kryptering av e-post kommer og i tillegg skal man kunne kryptere innhold inn mot applikasjoner.

Mulighet for flere Exchange-kontoer og tillegg av SSL VPN-støtte er også del av den økte satsingen på proff-kundene.

Spillsenter

Spill er svært populært på Iphone og Ipod Touch, sies det - og i App Store skal det finnes hele 50 000 spill. I forhold til konkurransen er dette enormt mange, og det sammenliknes med PSP og Nintendo DS som har henholdsvis omlag 2500 og 4300 spill hver.

Nå blir dette tilbudet utvidet med et sosialt nettverk - atter et rykte bekreftet, altså. Her vil spillere settes opp mot hverandre etter evner og poengsummer. I tillegg kommer "Achievments", altså premiering for utførte handlinger i spill, slik man får på moderne spillkonsoller.

Iad - mobil reklame

Gratis applikasjoner er bra både for Apple og for brukerne, men for utviklerne er det lite å vinne på det. Apple ønsker å hjelpe dem ved å putte reklame i gratisapplikasjonene. Dette gjøres for å hindre den stadig økende mengden "dårlig" reklame som puttes inn i gratis-applikasjonene i dag og for å hjelpe utviklerne.

En gjennomsnittlig bruker av Iphone bruker applikasjoner i 30 minutter per dag. Om Apple kjørte en annonse for hvert tredje minutt ville det bli 10 annonser per enhet per dag. Totalt vil det utgjøre 10 milliarder annonser per dag fordelt på hele brukerbasen.

Dette er en stor mulighet, og det er en "utrolig" målgruppe sier Jobs. Apple ønsker også å få opp kvaliteten på reklamen. Dagens interaktive reklamer på nett er ikke i stand til å formidle følelser, hevdes det.

Dette skal blant annet foregå ved hjelp av video, og dette skal skje i applikasjonen. Apple skal styre mesteparten av showet for utviklerne, og når det legges ut nye Iads vil utviklerne sitte igjen med 60 prosent av inntektene.

Når kommer det?

En utvikler-versjon skal være klar i dag, og utviklere kan laste ned fra developer.apple.com. Sluttkunder vil få tilgang på programvaren i løpet av sommeren. Dagens Iphone 3GS og siste generasjon Ipod Touch vil få mulighet til å kjøre så å si alle nyhetene i Iphone OS 4.0.

Ingen flerprogramkjøring for Iphone 3G eller forrige generasjon Ipod Touch. De er rett og slett ikke raske nok, sier Jobs. Likevel vil også disse enhetene kunne oppgradere og dra nytte av flere av nyhetene.

For Ipad vil oppdateringen komme til høsten avslutter Jobs, og pressekonferansen er over. Det vil være en spørsmålsrunde i etterkant, og vi oppdaterer dersom det kommer frem noe nytt.

Les også:

Kilder:
gdgt.com
gizmodo.com
engadget.com

annonse