Tek.no

Nyhet

Her skal seks mennesker bo i ett år

Om de skal utenfor kuppelen, må de ha romdrakt.

HI-SEAS
31 Aug 2015 12:57

Seks mennesker har nå fått et nytt hjem, i en kuppel som befinner seg i ødemarken på en gammel vulkan i Hawaii. Der skal de bli i et helt år, og nei, de er ikke deltakere i neste Big Brother.

I stedet er de en del av et NASA-prosjekt som skal simulere hvordan mennesker vil takle en eventuell fremtidig bemannet ekspedisjon til Mars.

Gjengen, som kunne vært tatt rett ut av The Martian, består av en feltbiolog, en fysiker, en astrobiolog, en romskipingeniør, en lege/journalist/forsker og en arkitekt. Astrobiologen er fra Frankrike, mens fysikeren er fra Tyskland. Resten er amerikanere.

Slik ser kuppelen ut inne. Dette bildet er fra forrige «ekspedisjon». Foto: University of Hawaii at Manoa

Dette er ikke første «ekspedisjon» i kuppelen, men med sine 365 dager blir det den lengste til nå.

Kan bevege seg utendørs – i romdrakt

Kuppelen består av et større arbeidsområde og egne smårom til hver av beboerne. Der inne har de en seng og et skrivebord, hvor de kan jobbe i fred.

Det er imidlertid ikke slik at «astronautene» skal være innelåst i kuppelen. De får lov til å gå ut, og utføre ulike oppgaver der. Men når de er ute må de selvsagt ha romdrakt på seg, så det er ikke snakk om at de kan arrangere grillfest i hagen når været er fint.

Maten de får spise er forresten ikke så ulik den konserverte maten man regner med de må spise på en virkelig ekspedisjon til Mars. Dermed blir det nok mye posemat, og en god stund til de får sette tennene i ferskt kjøtt igjen. Litt grønnsaker ser det heldigvis ut til at de kan gro selv.

Du kan følge ekspedisjonen på bloggen deres.

Å bo på Mars blir hovedtemaet i den kommende The Martian-filmen
Vi gleder oss veldig »

(Kilde: Engadget)

annonse

Les også