Tek.no

Nyhet

NASA gir SpaceX grønt lys for risiko-oppdrag

Den selv-landende Falcon 9-raketten får skyte opp verdifull last.

SpaceX
19 Mai 2015 10:01

Elon Musks romfartsselskap SpaceX har nådd en ny milepæl. Deres Falcon 9-rakett har nemlig blitt sertifisert for NASAs «medium risiko»-oppdrag, melder SpaceFlight Now.

Det betyr at SpaceX kan frakte mer verdifullt utstyr opp i verdensrommet, på ulike forskningsoppdrag.

Fortsatt begrensninger

Vi blir aldri lei av rakettoppskytninger. Denne fant sted i 2014.

De kan fortsatt ikke bruke Falcon 9 til å for eksempel frakte romskip som skal til andre planeter opp i atmosfæren. Det er det kun rakettene Atlas 5, Delta 2 og Pegasus XL som får lov til.

Flesteparten av oppdragene er imidlertid ikke i den kategorien, og SpaceX har nå fått betydelig flere oppdrag å søke på.

At de har fått denne godkjenningen sender nok også et signal til private kunder om at selskapets Falcon 9-rakett er til å stole på.

Allerede i juli skal Falcon 9 brukes til å sende opp en satellitt ved navn Jason 3. Dens jobb blir å måle hvor mye bølgeaktivitet det er på havoverflaten, på oppdrag for USA og Frankrike.

Om du trenger å få noe skutt opp i verdensrommet med en Falcon 9, vil standardprisen ligge på 61,2 millioner dollar, eller like over 450 millioner norske kroner.

SpaceX opplever betydelig fremgang i en tid der en av deres store konkurrenter, International Launch Systems (ILS), opplever mye tilbakegang. ILS eies av et statlig, russisk selskap, og de har slitt med å få oppdrag i det siste.

ILS har dessuten hatt noen problemer i det siste:
I helgen eksploderte en russisk Proton-5-rakett i atmosfæren »

(Kilde: SpaceFlight Now)

annonse

Les også