Tek.no

Nyhet

Vi tester Apple iPhone

Marius Røstad
19 Okt 2007 14:56

For dette er Apples aller første forsøk på å lage en helt vanlig mobiltelefon. Men det blir kanskje feil å kalle den helt vanlig. For de som er vant til en liten skjerm og taster fra null til ni vil få en overraskelse her. Telefonen er i praksis en diger skjerm med én enkelt knapp. Helt vanlig er den derfor ikke.

Gjort før
Ryktene om Apple iPhone verserte på internett i flere år før medieyndlingen endelig lanserte den. Mange hadde kommet opp med spennende konseptfantasier om hvordan en Apple-mobil kunne se ut, men få klarte å forutse det Apple hadde gjemt godt oppe i ermet.
Nå er riktignok skjermbaserte mobiler gjort før. Flere selskaper har prøvd seg på dette, med mer eller mindre suksess. Da har telefonen som regel vært akkompagnert av en styrepinne. På iPhone er det imidlertid meningen at vi kun skal bruke fingrene. Det kan umulig fungere tenkte vi. Der tok vi grundig feil.

Les også:
- Vent på norsk iPhone
- Derfor er Iphone uinteressant
- Her er Iphone-testene

Konger på grensesnitt
For Apple har tydeligvis tatt seg god tid i utviklingen av denne mobilen. Brukergrensesnitt er rett og slett suverent. Vi nøler ikke med å si at dette er det mest velfungerende og intuitive grensesnittet vi har sett på noen mobiltelefon. Dette overrasker oss for så vidt ikke. Apple har jo vært konger på dette området i lang, lang tid.
Allikevel er det imponerende at et selskap klarer å omdefinere referansepunktene på en velfungerende mobil med sitt første forsøk. Og på den måten. For fra iPhone slås på for første gang blir brukeren møtt av nydelige menyer og grafiske elementer, som gjør telefonen til en fryd å bruke.
Selv vår reservasjon mot å skrive tekstmeldinger på et skjermbasert tastatur er forsvunnet som dugg for solen. Etter noen dager er posisjonene på bokstavene stort sett lært og det er uhyre sjelden vi skriver feil. Faktisk skriver vi like ofte feil på et vanlig mobiltastatur som på denne. Ikke går det spesielt mye tregere heller.
Det er allikevel vanskelig å beskrive med ord hvor bra denne telefonen fungerer. Den må nesten ses i levende live. For fra surfing på nettet og behandlingen av e-post til talekvalitet og batterilevetid er dette så nærme vi kommer en innertier som vi har opplevd.

Teknologiske mangler
Allikevel er ikke dette den perfekte mobiltelefon. Til det har den for mange teknologiske mangler. 3G er helt fraværende. Det betyr at EDGE er det som gir høyest overføringshastighet via mobilnettet. Heldigvis har den innebygd trådløst nett. I tillegg mangler den en så grunnleggende mobilteknologi som MMS. Mange tenker nok at dette ikke er nødvendig siden den er såpass bra på e-post, men i mange situasjoner gir MMS en perfekt stemningsrapport og i denne mobilen er denne muligheten totalt fraværende.
Musikkmulighetene hjelpes ikke av at telefonen mangler både FM-radio og støtte for trådløse stereohodetelefoner. Kameraet er heller ikke av beste kvalitet, men dette er allikevel helt akseptabelt. Vi vil si det ligger midt på treet blant mobilkameraene med to megapiksler på markedet.
Et annet punkt vi ikke liker er at Apple ikke tillater andre selskaper å lage programmer som uten videre fungerer på telefonen. En smartmobil, som Apple tross alt markedsfører dette som må ha denne muligheten. Til å være et selskap som appellerer til kreative sjeler er det mye rundt iPhone som virker mer som et totalitært regime enn et regime som hyller kreativitet.

Hva tenker rivalene?
Dette er imidlertid mer eller mindre teknologisk småplukk som vi går ut fra enten er fikset når telefonen slippes offisielt i Norge eller som de fleste klarer seg foruten. Men rivalene vil nok fremheve dette når de skal fortelle hvorfor det er fornuftig å velge for eksempel en Nokia, Sony Ericsson eller Samsung i stedet.
Problemet for disse er at de blir slått så grundig ned i støvlene på et annet teknologisk område. Hastighet. Vi har prøvd det meste av mobiltelefoner på markedet de siste årene og kan med hånden på hjerte si at ingen andre mobiltelefoner er i nærheten av å være like raske som iPhone. Fra navigering i menyene, til bytte av sanger, videre til å titte på kart i Google Maps og behandling av bilder. Alt går lynende raskt.
Dette må være ekstremt trist å se for rivalene. For etter mange år er de avanserte mobilene til disse selskapene ofte plaget med lange ventetider. Da må det være lite hyggelig å se hvordan iPhone fungerer i bruk. På sitt første forsøk har Apple klart å gå langt forbi disse på en rekke områder. Hvordan blir det når de kommer med neste versjon av telefonen.

Beste iPod på markedet
I tillegg til å være en ”helt vanlig” mobiltelefon er dette også den mest velfungerende iPod-spilleren på markedet. Med enkel synkronisering mot iTunes er sanger over i løpet av et blunk. Albumene blas enkelt gjennom og alle de funksjonene som forventes er der, pluss litt til.
Igjen må vi påpeke mangelen på FM-radio, noe Apple historisk sett ikke har lyst til å putte inn i produktene sine. Mangelen på støtte for trådløse stereohodetelefoner hjelpes litt av at hodetelefonene som følger med er av god kvalitet. Det er faktisk ekstremt lite å klage på lydmessig.

En vinner
At Apple iPhone kom til å bli en lekker liten sak var vi aldri i tvil om. Få, om noen, gjør produktdesign bedre enn selskapet fra California. Det samme gjelder brukergrensesnitt og grafiske elementer. Allikevel er det en god del mer som skal på plass for å lage en velfungerende mobil. Problemet for rivalene er at det meste er stort sett på plass allerede.
Vi nøler ikke med å si at vi aldri har testet en mobil som er morsommere og enklere å bruke. Dette er også et av de produktene med ekstrem wow-faktor. Bare det å vise frem de fleste av funksjonene er en glede. Vi skulle gjerne ha gått i detalj om hver eneste lille funksjon, men det har vi dessverre ikke plass til her. Nå gleder vi oss i stedet til den norske versjonen dukker opp i butikken. Det bør du også gjøre.

annonse

Les også