Tek.no

Nyhet

Nå skal Japan sprenge hull i en astroide for å finne frem til livets opprinnelse

Ambisiøst romprosjekt på gang hos japanerne.

JAXA
2 Des 2014 05:45

Det skjer mye rart på romfartsfronten for tiden, hvorav den foreløpig siste store begivenheten var historiens første landing på en komet, en bragd utført av det europeiske romfartsbyrået ESA.

Det er imidlertid ikke bare europeere og amerikanere som gjør seg bemerket innen romfart. Også i Asia skjer det saker og ting, og nå har det japanske byrået Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) store planer på gang melder nettstedet Softpedia.

Sender ut romsonde til asteroide

Den asiatiske stormakten skal nemlig snart skyte ut en romsonde som også skal lande på et himmellegeme. Denne gangen er det imidlertid ikke en komet som er destinasjonen, men derimot en asteroide.

Slik forestiller JAXA seg at det ser ut når Hayabusa2 borer seg inn i asteroiden.Foto: JAXA

Sonden som Japan nå planlegger å sende ut har fått navnet Hayabusa2 og er «oppfølgeren» til Hayabusa, som ble sendt opp til asteroiden 25143 Itokawa i 2003 for å ta prøver og returnere til Jorden. Sondet landet i Australia i 2010.

Målet til Hayabusa2 er en asteroide som heter 1999JU3, som er en såkalt Apollo-asteroide, det vil si at den befinner seg relativt nær Jorden og krysser Jordens omløpsbane rundt Solen. Planen var å skyte ut Hayabusa2 den 30. november i år, men som JAXA nylig kunngjorde i en pressemelding er datoen utsatt til tidligst 1. desember på grunn av værforhold.

Skal sprenge hull

Det som gjør dette oppdraget ekstra spesielt er at sonden ikke bare skal lande på asteroiden, men den skal i tillegg sprenge et hull i legemet. Det skal den gjøre ved hjelp av en «metallkule» som skal skytes ut med en fart på 7200 kilometer i timen, og som ifølge byrået skal lage et krater med en diameter på flere meter.

På denne måten skal de japanske forskerne hente ut ferske, gode prøver av asteroidens masse som ikke er påvirket av ytre omstendigheter. Ved hjelp av disse prøvene har forskerne ambisjoner om å blant annet øke forståelsen av hvordan livet på Jorden oppstod, da det antas at den aktuelle asteroiden bærer på flere organiske mineraler.

Oppdraget er imidlertid ikke over på en god stund. Hayabusa2 vil ikke være fremme ved 1999JU3 før i 2018 og skal returnere til Jorden mot slutten av år 2020. Mer informasjon finner du prosjektsiden hos JAXA.

ESA viste den historiske kometlandingen i sanntid:
Fikk du med deg sendingen? »

Les også
Dette teleskopet skal finne ut om vi er alene i universet
Les også
LIVE: Orion flyr nå over Stillehavet
Les også
Dette er det aller første bildet fra overflaten av en komet
Les også
Live: Nå lander snart «Philae» på en komet
annonse

Les også