Tek.no

Nyhet

FreeSync rykker stadig nærmere skrivebordet ditt

AMD har fått en stor avtale i boks, og ser ut til å holde tidtabellen.

Varg Aamo, Tek.no
Varg Aamo
26 Sept 2014 15:15

Som vi rapporterte da vi fant fungerende FreeSync-skjermer under Computex-messen i juni, var AMDs plan den gang å sørge for at FreeSync-kapable skjermer ville komme på markedet innen seks til tolv måneder. Nå ser det ut som tidtabellen holder – for selskapet har klart å få i land en avtale med tre selskaper som er helt kritiske for skjermutvikling.

Selskapene Realtek, MStar og Novatek står nemlig for produksjonen av en betydelig andel av alle verdens skaleringskort – «skjermhovedkort» – og alle tre har nå erklært sin støtte til AMDs FreeSync-prosjekt. De vil fremover utvikle nye serier skaleringskort som støtter både denne og annen ny teknologi, noe som nok vil glede alle som har vært sultne på den glatte opplevelsen vi har sett med Nvidia G-Sync.

AMDs erkerival har nemlig laget en løsning på hakking i spill:
Sniktitt: G-Sync er faktisk så bra som Nvidia påstår »

Høy oppløsning, god glid og ekstra funksjoner

Siden vi først fikk forklart hva FreeSync skal by på har teknologien åpenbart modnet litt, for det er ikke småtterier de tre selskapene nå sier at vil bli støttet. Gjennom vanlige DisplayPort-kabler vil AMD-kort som støtter standarden kunne levere skjermbilder ved enten Full HD eller QHD-oppløsning med oppfriskningshastigheter på inntil 144 Hz – så vel som ved UHD-oppløsning på inntil 60 Hz.

I alle tilfelle skal bildeflyten være fri for hakking og riving, akkurat som med Nvidias G-Sync-løsning. Men det stopper ikke der, for i en pressemelding får vi beskjed om at det også vil komme en rekke ekstra funksjoner som ikke finnes på «andre dynamiske oppfriskningsteknologier» – som vi tolker til å være en snill måte å si «dette får du ikke med G-Sync» på.

Eksemplene som nevnes i pressemeldingen er bildeskalering, informasjonsdisplay rett i skjermbildet, HDMI- og DisplayPort-innganger for enheter som ikke støtter den nye teknologien, og lydgrensesnittet DisplayPort High Bit Rate Audio. Alt dette planlegger AMD og de tre skaleringskortprodusentene å vise frem sammen med skjermkortfabrikanter i første kvartal 2015 – da i FreeSync-klare skjermer.

Nvidia satser videre på sin løsning

I DisplayPort-standarden ligger nå også støtte for Adaptiv-Sync – grunnlaget for AMD FreeSync – som en del av spesifikasjonene.Foto: Belkin

Ettersom teknologien bak FreeSync er bakt inn i en åpen industristandard, og dermed fritt tilgjengelig for alle produsenter, vil det visstnok ikke bli noe dyrere å kjøpe en skjerm med FreeSync-støtte enn en uten, når de omsider kommer på markedet. Dette i sterk kontrast til G-Sync-skjermer, som allerede har vært i salg ganske lenge, men som altså koster en liten formue (Ekstra).

For øyeblikket er det likevel ingenting som tyder på at Nvidia har tenkt å forkaste arbeidet de har lagt ned i sin egen teknologi for å satse på erkerivalens åpne løsning.

De siste ukene har det riktig nok versert rykter på nett om at Nvidia også kommer til å støtte FreeSync, men disse skyldes visstnok en misforståelse som oppsto under et pressearrangement i forkant av den nylige GeForce-lanseringen. Vi var til stede på dette arrangementet, men hørte ingenting om en kursendring i denne retningen – og Nvidia vil heller ikke vedkjenne seg ryktene.

– Dette skyldes nok en misforståelse under oversettelse av en samtale noen hadde over lunsj. Vi er utelukkende fokusert på å levere den beste spillopplevelsen med G-Sync, forteller Nvidias PR-sjef for Nord-Europa, Jen Andersson, til Tek.no.

Vi testet den etterlengtede G-Sync-skjermen fra Asus:
Asus ROG Swift PG278Q byr på bildekvalitet og spillglede i skjønn forening »

Les også
AMDs G-Sync-killer er rett rundt hjørnet – her er det i aksjon
Les også
«G-Sync-knuseren» fra AMD blir gratis for alle
Les også
Derfor koster G-Sync-skjermene en formue
Les også
FreeSync er AMDs svar på G-Sync
annonse

Les også