Tek.no

Nyhet

Straks kommer Windows 10-testversjonen du har ventet på

Forbrukerutgaven skal slippes i januar

Microsoft
23 Des 2014 05:30

I oktober dro Microsoft for første gang sløret av sitt neste operativsystem, Windows 10. Det nye systemet kommer med en rekke spennende og lovende funksjoner, og om under en måned er det ventet at vi får se den første testutgaven for forbrukere.

Oktoberannonseringen var hovedsakelig myntet på bedrifter, proff-brukere og utviklere, og i utgangspunktet ikke forbrukere. Nå skal vi imidlertid snart få vite langt mer om hva Windows 10 faktisk vil by på for meg og deg, da selskapet skal holde en ny og langt større pressekonferanse rundt operativsystemet den 21. januar.

I motsetning til den første Windows 10-konferansen vil arrangementet i januar strømmes på nett, samtidig som en rekke store navn er forventet å dukke opp – blant annet toppsjefen Satya Nadella.

Flere funksjoner for forbrukere

Bedrifter og spesielt interesserte har allerede kunnet laste ned og teste en meget tidlig versjon av operativsystemet, noe 1,3 millioner brukere angivelig har benyttet muligheten til. Tilbakemeldingene fra disse brukerne skal ha stått sentralt for den videre utviklingen som vi nå skal få se det første resultatet av i forbruker-testutgaven.

På bakgrunn av både den første testutgaven av operativsystemet, og informasjon Microsoft har sluppet, vet vi allerede mye om hva vi har i vente – men åpenbart ikke alt. Ifølge The Verge er det i all hovedsak forbruker-funksjoner det skal snakkes om i januar.

Det er blant annet ventet at selskapet vi snakke mye mer om hvordan Windows 10 fungerer på tvers av forskjellige enheter, som telefoner, nettbrett, PC-er og spillkonsollen Xbox One. Utover dette vil det trolig også være et fokus på hvordan du skal kunne bytte mellom tastatur, mus og touch langt smidigere enn før, via funksjonen som kalles Continuum.

Litt som Windows 7

Den nye startmenyen.Foto: Microsoft

Windows 10 tar generelt sett med seg mange av de populære egenskapene til Windows 7, og blander det med populære løsninger i Windows 8 – samtidig som noen av de mest omdiskuterte funksjonene enten fjernes eller rettes.

Årsaken er enkel. Det er fortsatt mange som bruker Windows 7, et operativsystem som snart er pensjonist. Microsoft vil få med seg alle disse brukerne over på Windows 10, og de vil gjøre det med en så slak læringskurve som mulig. Av den grunn blir det mange fellestrekk mellom de to systemene, samtidig som kjernen i det hele er Windows 8. Det er bare ikke synlig.

– Det er i praksis ingen læringskurve for Windows 10, sa Jim Alkove i Microsoft i et blogginnlegg.

En av de mest etterlengtede funksjonene siden Windows 8 har vært den velkjente startmenyen. Microsoft har allerede lovet oss at den skal komme tilbake, og det gjør den endelig med Windows 10 – i en noe oppgradert variant.

Startmenyen er i utgangspunktet akkurat det du husker den som, altså en oversikt over de mest brukte programmene, med en egen knapp som tar deg til en liste over alle programmene på maskinen din. Denne oversikten er imidlertid bare én halvdel av den nye startmenyen. Til høyre finner du en rekke fliser, som er ikonene til forskjellige apper, programmer og nettsider.

Apper kjører som programmer

I Windows 10 kjører apper på samme måte som programmer, og de kan festes lettere enn før.Foto: Microsoft

Med Windows 10 vil apper fra Windows Store åpne seg i det samme formatet som tradisjonelle skrivebordsprogrammer. De kan også behandles på samme vis, ved at du kan endre størrelsen på dem og flytte dem rundt på skjermen, minimere dem ned til startlinja og lignende.

Snap-funksjonaliteten, som lar deg feste et vindu til én del av skjermen, friskes også opp i det nye systemet. Du kan blant annet feste opptil fire apper i ett skjermbilde, samtidig som operativsystemet hele tiden vil foreslå nye programmer du kan hente opp og «snappe» i tomme rom.

En ny knapp kalt «Task View» er også på plass. Trykker du på denne vil du få opp en oversikt på skjermen som viser deg alle programmene du kjører, slik at du enkelt kan navigere mellom dem. Oversikten er den samme som du får når du trykker alt + tab, men grensesnittet minner nå litt mer om Apples operativsystem OS X.

En annen nyhet som OS X har vært kjent for lenge, er at Windows nå får muligheten til å kjøre flere uavhengige skrivebord samtidig. Via Task View kan du opprette disse virtuelle skrivebordene, og på den måten skille grupper av programmer med forskjellige skrivebord – for eksempel én gruppe for jobbprogrammer og en annen for private gjøremål.

Ferdig sent neste år

«Task View».Foto: Microsoft

Selv om Microsoft om én måned vil slippe en forbrukermyntet testutgave, er det fortsatt lenge til den endelige lanseringen finner sted. Faktisk kommer ikke Windows 10 i sin endelige drakt før i slutten av 2015.

Utover pressekonferansen selskapet holder i januar, skal det også være en utviklerkonferanse i april, der vi nok også får vite mye mer om operativsystemet.

Microsoft overstrømmes med tilbakemeldinger:
Dette er Windows 10-testerne misfornøyd med »

Les også
– Windows 10 får helt ny nettleser
annonse

Les også