Nyhet

Sjekk restskatten med Iphone

Det finnes mange skattebregningsprogrammer på internett, blant annet hos Skatteetaten og ABC Penger.

Nå har Iphone-eiere fått et skreddersydd verktøy som raskt gir svar om det blir restskatt eller penger igjen på årets skatteoppgjør.

Skatte-appen ”Min Skatt” er blitt mer populær enn utvikler Stig Helge Westerheim forventet.

- Appen topper finanskategorien og er akkurat nå på topp-10 lista over mest solgte iphoneapps i Norge. At det var ett marked for en skatteapp trodde jeg, men at interessen skulle bli såpass stor kunne jeg ikke forutse. Folk er nok interessert i å beregne restskatten sin nå når oppgjørene snart kommer i posten, sier Westerheim til NA24.

Appen har allerede fått omtale i Macworld.no og ipod1.no.

Planlegger pensjonsberegning 1.0-versjonen av programmet ble lagt ut i begynnelsen av februar, men en oppdatert versjon er allerede ute. I tillegg til selve skatteberegningen inneholder den nyeste versjonen grunnnleggende informasjon om skatteregler.

- Jeg vil oppdatere appen fortløpende dersom skattereglene endrer seg. I neste versjon planlegger jeg å legge inn et program som også lar folk beregne fremtidig pensjonsinntekt, sier Westerheim.

Tips til årets selvangivelse
I forbindelse med årets selvangivelse kan det være greit å få med seg følgende råd fra Skatteetaten:

Lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver og årsoppgaver fra banker, trygdeetaten, barnehager og skolefritidsordning skal være sendt til deg i januar. Opplysningene i disse oppgavene er også sendt til Skatteetaten og er grunnlaget for hvor mye skatt du skal betale. Oppgavene er derfor viktige dokumenter for selvangivelsen din.

I selvangivelsen som du får i mars finner du igjen de fleste opplysningene. Det er derfor viktig at du gjør en del av kontrollarbeidet allerede i januar:

Kontroller at du har fått alle oppgavene du skal ha.

Kontroller at oppgavene er korrekte og fullstendige.

Finner du feil, eller du ikke har fått alle oppgavene, må du varsle den som har sendt deg oppgaven.

Er det feil i oppgaven, skal du få en ny og korrekt oppgave. Oppgavegiveren også skal sende ny oppgave til Skatteetaten.

Har du fått alle oppgavene?
Det er ikke alltid lett å vite hvilke oppgaver du skal ha. Tenk gjennom hvilke arbeidsgivere, små og store, du har hatt i 2010, hvem du har fått pensjon fra og hvilke bankforbindelser du hadde i fjor.

Her er en liste over noen aktuelle oppgaver:

  • lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver
  • årsoppgave fra borettslag/boligaksjeselskap/boligsameie
  • pensjonsoppgave fra trygdeetaten og andre trygdeutbetalere
  • årsoppgave fra banker
  • årsoppgave fra forvaltningsselskapet med oversikt over beholdning evt. realisasjon av verdipapir
  • årsoppgave fra forsikringsselskap
  • årsoppgave fra barnehagen og skilefritidsordninen over hva du har betalt
  • årsoppgave over gaver du har gitt til frivillige organisasjoner eller til forskning/yrkesopplæring.

Velg papirløs selvangivelse
Du må melde deg som e-aktør innen 1. mars for å få årets selvangivelse og skatteoppgjør kun elektronisk.

Alle lønnstakere og pensjonister kan velge å få fremtidige selvangivelser og skatteoppgjør kun elektronisk. Som e-aktør får du ikke selvangivelsen i papir, men tilgjengelig via skatteetaten.no. Skatteetaten varsler deg både på mobil og e-post når selvangivelsen og skatteoppgjøret ditt er tilgjengelig.

For å bli e-aktør må du logge deg på via minside.no med ditt brukernavn og passord (MinID).

Under tema ”Skatter og avgifter” kan du velge å motta papirløs selvangivelse og skatteoppgjør. Du må registrere ditt mobilnummer og e-postadresse. Er du allerede e-aktør må du passe på å oppdatere e-postadresse og mobilnummer ved endringer.

For å logge deg på offentlige tjenester på internett må du være MinID-bruker. Mer enn 2,3 millioner nordmenn bruker MinID. Er du ikke en av dem, trenger du følgende for å registrere deg:

- fødselsnummer/d-nummer

- mobilnummer og e-postadresse

- PIN-kodebrev

PIN-kodebrevet trenger du bare første gang du registrer deg. Neste gang du logger inn får du en kode på SMS. Mangler du PIN-koder, bestill på www.skatteetaten.no/pin

Les også
Gi iPhone kikkert
annonse