Til hovedinnhold

Operatørene skal få fart på Nokia-salget

Nokia vil gi operatørene en andel av omsetningen av Windows 8-mobiler.

Nokia

Nokia vurderer en helt ny strategi for å få fart på salget av selskapets kommende Windows Phone 8-mobiltelefoner. Det skriver Financial Times.

Ifølge avisen har den finske mobilprodusenten inngått samtaler med europeiske mobiloperatører om å i fellesskap lansere en smartmobil basert på Microsofts nye Windows Phone 8-plattform.

Vil dele inntektene

Mobiloperatører som inngår et eksklusivt lanseringssamarbeid med Nokia vil ifølge Financial Times få en andel av omsetningen, slik at de vil ha et økonomisk insentiv i å promotere mobiltelefonene så mye som mulig gjennom sine salgskanaler. Dette ligner på den type samarbeid som er vanlig mellom mobilprodusenter og operatører i USA.

Hvis dette stemmer er det en stor endring fra Nokias tidligere strategi, som har gått ut på å få så mange mobiltelefoner som mulig ut i alle kanaler samtidig.

Blant annet France Telecom skal ha vært i samtaler med Nokia, uten at noen avtale skal ha blitt gjort ennå. Det forteller en kilde som skal ha kjennskap til forhandlingene til Financial Times. Foreløpig skal det ikke være gjort noen avtale, og Nokia kan fortsatt komme til å gå for andre strategier hvis ikke forhandlingene fører frem.

Det er ikke kjent om Nokia har vært i kontakt med noen av de norske teleoperatørene, og da vi tok kontakt med informasjonssjef Anders Krokan i Telenor hadde han ingen kommentar til opplysningene i Financial Times. Men Krokan slår fast at kampen om mobilkundene i stadig større grad nå dreier seg om valg av operativsystem.

– Android og Apple OS står klart sterkest, men Telenor har også forventninger til at Nokia og Microsoft vil vinne terreng. Windows er brukervennlig, og om Nokia spiller kortene rett, kan de øke markedsandelen fremover, sier Krokan til Mobilen.no.

Mange operatører vil antagelig ønske å etablere Windows Phone som et tredje alternativ til Apples iPhone og Samsungs Android-mobiler, som ifølge en operatør avisen har snakket med har oppnådd en altfor stor dominans i mobilmarkedet.

Selger bedre enn forventet

Nokias aksjeverdi har sunket med mer enn 90 prosent etter at Apple lanserte iPhone for fem år siden. Lanseringen av de kommende Windows Phone 8-mobilene er svært viktig for selskapets fremtid, mener de fleste analytikere.

I forrige kvartal ble det solgt 84 millioner Nokia-mobiler, hvorav 4 millioner var Windows Phone 7.5-baserte Lumia-telefoner. Til tross for at selskapet tapte 1,41 milliarder euro, har bedriften en kontantbeholdning på 4,2 milliarder euro. Resultatene var bedre enn det markedet hadde ventet, og Nokias aksjekurs steg med 19 prosent da resultatene ble lagt frem forrige uke.

Se også vår test av Nokia Lumia 900

Les også: Markedet holder pusten for Windows Phone 8

(Kilder: Financial Times og Dagensit.no)

annonse