Til hovedinnhold

Nå har «Starman» flydd en runde rundt solen

SpaceX

I februar 2018 sendte SpaceX opp Elon Musks Tesla Roadster opp i verdensrommet. I førersetet satte de en dukke kalt Starman, og fylte opp resten av bilen med en haug av nerdete referanser.

Nå, halvannet år etter den vellykkede oppskytingen, har Roadsteren og Starman tatt sin første runde solen.

Nærmer seg Mars

Nettstedet Whereisroadster.com sporer hvor i verdensrommet Roadsteren befinner seg, og oppdaterer automatisk en rekke forskjellige parametere.

Her er Roadsteren nå.
Whereisroadster.com

Vi kan for eksempel lese at Roadsteren i skrivende stund befinner seg nesten 300 millioner kilometer fra Jorden, og sirkler rundt solen i en hastighet på hele 120.942 kilometer i timen. På grunn av plasseringen i solsystemet har reisen vært mye lengre enn «bare» 300 millioner kilometer. Totalt har den reist 1.228.809.632 kilometer, noe nettstedet påpeker er langt over Teslas servicegaranti.

Den røde bilen nærmer seg Mars, og er «bare» 111,8 millioner kilometer unna. På grunn av hvordan planetene og Roadsteren går i bane rundt solen, vil det imidlertid ikke være før oktober neste år før de to nesten treffes. Du kan se en animasjon av ferden her.

Historisk oppskyting

Det skal ha vært Elon Musks idé å skyte opp hans personlige Tesla Roadster i verdensrommet. Musk er sjef hos både SpaceX og Tesla, og SpaceX trengte noe å bruke som nyttelast da de skulle teste den nye Falcon Heavy-raketten.

Det var første gangen de skulle skyte opp noe med tre «boostere» samtidig, som alle skulle lande igjen etter oppskytingen. Sjansen for suksess ble omtalt som forsvinnende lav, og dermed ville de ikke putte noe av faktisk verdi som nyttelast. Men i stedet for å bare putte skrapmetall eller stein i snuten på raketten, foreslo Musk sin første Tesla Roadster.

Oppskytingen endte opp med å bli historisk. To av boosterne landet i tandem på bakken kort tid etter oppskytingen, og David Bowies «Space Oddity» pumpet ut av høyttalerne da raketten åpnet seg opp i verdensrommet og skjøt ut Roadsteren. På skjermen i bilen lyste det tydelig «Don't Panic», en referanse til Haikerens guide til galaksen. Dette var bare én av de mange rare tingene de puttet i bilen, som er planlagt å gå i bane rundt solen.

Se oppskytingen og booster-landingene her:

annonse