NyhetMobile World Congress:

Se hva Norge viste frem i Barcelona

Mobiltelefoner som tåler gass, sikker mobilbetaling og smart mobilbackup er bare noe av det vi fikk se.

Flere norske bedrifter er tilstede på mobilmessen i Barcelona for å vise frem sine produkter og løsninger. Noen har sine egne utstillingsområder, men det er også mulig for de mindre selskapene å vise seg frem for potensielle samarbeidspartnere eller kunder.

IKT Norge og Innovasjon Norge har nemlig samlet en håndfull små, norske bedrifter på en egen stand, der de som er interessert blir servert et lite stykke norsk teknologi.

– Med 16 bedrifter på fellestanden, og rundt ti selskaper med egen stand, vil vi i år ha mer enn 25 selskaper tilstede med egen profil. I tillegg regner vi med at rundt ett tusen bransjefolk fra Norge tar turen til Barcelona, sier direktør for næringsutvikling i IKT-Norge, Fredrik Syversen.

Norsk produkt brukt i Fukushima

Denne dingsen kan brukes under krevende forhold. Neste versjon vil være på størrelse med en mobiltelefon.

På standen møter vi blant annet Pixavi, et norsk selskap som har utviklet en slags robust mobiltelefon der hovedfunksjonen er videotelefoni med høy bildekvalitet. Den spesielle egenskapen er likevel at dingsen tåler å bli utsatt for gass, noe som gjør den spesielt interessant for blant annet olje- og energibransjer.

Da atomkraftverket i Fukushima, Japan, stod i fare for å smelte ned i mars i fjor ble Pixavi spurt om å levere tre mobilenheter som kunne brukes i helikoptrene som overvåket hendelsen.

Backup mellom forskjellige OS

Lapbacks backup-løsning vil gjøre det litt smidigere å bytte fra iPhone til Android og omvendt. Men apper får du ikke med deg.

Lapback er et annet norsk selskap som vil vise seg frem på Mobile World Congress. Deres skybaserte backup-løsning lar deg kopiere kontakter, kalender, bilder, videoer og dokumenter fra for eksempel en iPhone og deretter laste ned den samme informasjonen til en Android-mobil. Noen filtyper kan imidlertid ikke kopieres mellom ulike plattformer, og det samme gjelder apper.

Selskapet leverer løsningen sin til mobiloperatører, som igjen tilbyr dette til sine kunder. Tele2 er blant Lapbacks største kunder for øyeblikket.

Wondercode publiseringssystem

Sven-Erik Knoff i Wondercode sier de har brukt 16.000 arbeidstimer på utvikle publiseringssystemet de viser frem på MWC.

Å ha en presentabel nettside er viktig for alle bedrifter. Det samme gjelder mobilsider. Wondercode er et publiseringssystem der bedriften på en enkel måte (uten å kunne HTML) kan lage en proff nettside både til PC og mobil. I tillegg har publiseringssystemet støtte for e-handel, slik at bedrifter kan drive sin egen nettbutikk.

Grensesnittet til Wondercode gir kunden mange muligheter, og det norske selskapet sier også at de kan gjøre en rekke individuelle tilpasninger om det er noe spesielt kunder vil ha. Med denne løsningen kan en bedrift vise all informasjon om selskapet på web, men litt mindre informasjon på mobilutgaven.

Aspiro viser frem TV-apper

Norske Aspiro står bak den tekniske løsningen til blant annet WiMP, Ordflyt og filmtjenesten til Telenor Comoyo. På IKT Norge-standen er det imidlertid TV-appene deres som får størst fokus. Det innebærer både Aspiro-utviklede menyer på TV-skjermen, men også løsninger for mobil og nettbrett.

På standen har Aspiro satt opp en TV-skjerm der de viser frem sin "social TV"-løsning. Med denne får du blant annet Facebook-støtte, slik at du kan dele det du ser på med dine venner og bekjente på Facebook - og chatte med dem. Løsningen kan også kan brukes til andre typer interaktivt innhold og markedsføring.

Les også: Sniktitt av lydboktjenesten Ordflyt

TrustNorway med store ambisjoner

TrustNorway demonstrerer NFC-løsningen sin.

Et annet selskap du finner på den norske standen er TrustNorway. Dette er en såkalt TSM-aktør (Trusted Services Manager), et slags bindeledd mellom mobiloperatører og banker når det kommer til NFC-løsninger. TrustNorway sier de har en ambisjon om å bli den største TSM-aktøren for NFC i Norden, og vil på sikt sørge for at du kan betale for det aller meste med mobilen.

I tillegg til mobilbetaling vil deres NFC-løsninger brukes til blant annet ID-kort, kupongsystemer og lokasjonstjenester. På standen viste TrustNorway hvordan man med NFC på mobilen kan skanne et elektronisk pass og få frem den samme informasjonen som er knyttet til passet på mobilskjermen - en demo på hvordan man gjøre noe lignende med for eksempel ID-kort.

Andre selskaper som viser seg frem på IKT Norge-standen er Mobiletech, Gintel, PSWin Com, Nordic Semiconductor og Mercury Mobile, Moota, More mobile solutions,FXI Technologies og Encap.

Her finner du alle sakene vi har skrevet fra Mobile World Congress 2012

annonse