Til hovedinnhold

Denne boksen kobler «alt» som er smart

Norskutviklet smartboks løser protokollkaoset på «Tingenes Internett».

Tingenes Internett, eller IoT, er en samlebetegnelse for alt som kan kobles sammen via Internett. I praksis er dette alt som har en eller annen kommunikasjonsenhet innebygget, eller som kan styres ved hjelp av strøm i hjemmet ditt, i hytta eller i bilen. IoT-dingsen kan også være noe du bærer på deg, som en smartklokke eller en pulsmåler. HomeGate fra Safe4 er bindeleddet som kan knytte de ulike teknologiene sammen.

Mange IoT-dingser allerede

Mange har allerede flere IoT-dingser, kanskje uten en gang å ha tenkt over at det er IoT-dingser. Mobiltelefonen er en av de mest sentrale i så måte. Når du kan se på et kart hvor mobilen din sist var på nett, bruker du teknologien. Det gjør du også om du har et kamera på hytta eller et alarmanlegg hjemme som bruker Internett for å vise på mobilen din, eller en PC, hvordan tingenes tilstand er. Mange strømleverandører bruker IoT for å fjernavlese måleren du har hjemme hos deg.

Andre eksempler er trygghetsalarmer, værstasjoner, kontroller for solskjerming, blodtrykksmålere, dørlåser, røykvarslere, kjøleskap, vaskemaskiner, sporingsenheter, TV-mottakere, varmepumper, panelovner og alle former for sensorer som kan avleses via nettet.

Ved hjelp av enkle installasjoner kan du gjøre stikkontaktene i huset ditt om til smarte kontakter du kontrollerer via en app på mobilen din. Du kan sjekke at kaffetrakteren ikke står på, eller om du husket å låse døren. Du kan sjekke hvor bilen din er parkert, hvor mye drivstoff eller strøm den har, og om temperaturen i utebadet er riktig.

Zigbee er ett av mange smarthussystemer med sin egen protokoll.

Snakker hvert sitt språk

Z-wave gjør mye av det samme som Zigbee, men systemene er ikke kompatible med hverandre.

Utfordringen ser ikke ut til å være produsentenes oppfinnsomhet. De har allerede pønsket ut smarte ting som gressklippere du kan styre fra stua, steketermometer som varsler via Internett at kjernetemperaturen i biffen er der den skal være, eller at potteplanten på loftet trenger vann.

Men hvor mange apper skal du egentlig holde orden på, og hvor mange signaler skal sendes fra hjemmet ditt og ut på mobilen? Og hva gjør du om strømmen går, og nettet slutter å virke?

Produsentene har ikke klart å samle seg om felles protokoller eller teknologier, men har spredd seg på en rekke ulike løsninger. Du kan ikke putte en hvilken som helst sensor i huset ditt, og knytte den til et annet system. Eller i alle fall kunne du ikke det. Løsningen skal nemlig være på vei, om vi skal tro Safe4 Security Group, sikkerhetsselskapet som har utviklet Safe4 HomeGate.

Svein Ingebretsen i Safe4 Security Group er hemmelighetsfull om antenneteknologien han mener vil bli et gjennombrudd for IoT i privatmarkedet.

Hemmelighetsfulle om ny antenne

Safe4 HomeGate er en IoT- sentral for alle dingsene du har hjemme. Den knytter sammen en hel rekke protokoller og har innebygget flere kjente tråløse antenneteknologier, som for eksempel Zigbee, Z-Wave, 433Mhz, 868Mhz og Bluetooth (Bluetooth Low Energy).

Men HomeGate skal også ha en ekstra antenneteknologi som Safe4 ikke ønsker å si noe om ennå.

– Dette er et «kinderegg» som vil få stor betydning for mange produkter som kommer fremover, sier Svein Ingebretsen i Safe4 Security Group til Tek.no.

Denne smarte sykkelen kan si i fra når den blir stjålet >>

Ta full kontroll, eller overlat noe til andre

HomeGate kan kobles opp mot en døgnbemannet alarmtjeneste med både sikkerhets- og helsekritiske tjenester. Safe4 har avtaler med en rekke vaktselskaper i hele Skandinavia, slik at de kan varsle en lokal vekter dersom det skulle være behov for det. Men du kan også velge å være din egen vekter, at brannsignalet alltid er overvåket av alarmstasjonen, eller at naboen skal få beskjed om det skjer noe hjemme hos deg mens du er borte.

Det er i alle fall det som er ideen bak boksen. Ved å koble den til sensorer hjemme kan den fungere som alt fra boligalarm til komfyrvakt. Ikke bare leser den sensordata, men den gir deg tilgang til styringsenheter så du kan kutte strøm, låse eller åpne dører og så videre.

Mobilt Internett med nødstrøm

Gatewayen, som er utviklet av Safe4, skal virke selv om strømmen blir borte og bredbåndet ditt ikke virker. I boksen sitter det nemlig en SoftSim, som gjør at signalene ved behov kan sendes over mobilnettet. Denne kan også benyttes som Wi-Fi-ruter for internett deling hjemme eller på hytta. Er den ene mobiloperatøren ute av drift, kan boksen velge en annen. Boksen har også et nødbatteri som skal gi 24 timer drift ved strømbrudd.

Vi har ikke testet boksen, men hos Safe4 fikk vi en demonstrasjon av hvordan den kan koble ulike IoT-dingser sammen. I testrommet låste vi opp og igjen en dør som via HomeGate slo av og på alarmen. Samtidig ble lys slukket eller slått på, radioen stengt av og persiennene trukket for. Magnetsensorer for vinduer og dører, røyk- og varmedetektorer og vannlås ble skrudd av og på, i tillegg til flere andre hendelser.

Vi tar i bruk smartalarm >>

Helse-, komfort- og sikkerhetsløsninger

Hvor mye intelligens det skal være i systemene er opp til deg, men mulighetene er i alle fall mange. Du kan for eksempel ha en trykksensor i sengen til en pleietrengende, slik at det registreres når denne står opp om natten for å gå på toalettet.

Om dette skjer rutinemessig kan lyset bli tent. Men skjer det noe utenfor rutinen kan det i tillegg bli sendt et varsel til de pårørende, eller til en vaktsentral som kan vurdere og eventuelt gjennomføre tiltak.

Partnere og tjenester avgjør prisen

Boksen kommer på markedet i disse dager. Du får den som en dings du betaler et engangsbeløp for, og så knytter opp til et abonnement for sikkerhets- og helsetjenester. HomeGate vil bli tilgjengelig via Safe4 Security Groups partnernettverk i Skandinavia, og det er disse som avgjør hva produktet vil koste knyttet til deres tjenester.

Safe4 anslår at prisen vil ligge på rundt 2500 kroner for boksen, mens en startpakke med sikkerhets- og komfortkomponenter vil starte på rundt 5000 kroner.

Sjekk også vår Guide:
Slik blir hjemmet ditt smartere >>

annonse